Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding * 
01. Openbaarheid en citeren
02. Bestuur in Gelderland
03. Historisch overzicht
04. Bestuursorganen
05. Het Appellationsgericht van het Kwartier van Zutphen
06. Belastingheffing
07. Beheer van de geestelijke goederen
08. Geschiedenis van de archieven en verantwoording van de inventarisatie
08.1. Algemeen
08.2. Kwartier van Zutphen
08.3. Geschiedenis en verantwoording van de inventarisatie
0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden
Inleiding1
08. Geschiedenis van de archieven en verantwoording van de inventarisatie
08.3.
Geschiedenis en verantwoording van de inventarisatie
In 1865 verscheen het Kort overzigt van het Oud Provinciaal Archief van Gelderland door Paul Nijhoff, de toenmalige provinciale archivaris. Zijn vader Isaäc Anne had vanaf 1816 letterlijk puin geruimd. In het Kort overzigt wordt trouwens maar een klein deel van het huidige archief vermeld: de kwartiersrecessen, de resolutieboeken van Gedeputeerden, de stukken door het Hof aan het Kwartier toegezonden en de verpondingskohieren, verder nog een paar losse stukken. In 1878 is het Rijksarchief in Gelderland opgericht en in de jaren daarna is er blijkbaar veel meer boven water gekomen, hoewel er grote lacunes zijn gebleven.



Omstreeks 1925 zijn door H.L. Driessen voorlopige inventarissen gemaakt. Vanaf de jaren ‘50 tot halverwege de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft mw. dr. A.J. Maris zich grondig met deze materie bezig gehouden, niet gehinderd door haar pensionering in 1965. Dit had tot gevolg dat de voorlopige inventarissen werden verrijkt met aantekeningen, tussengevoegde nummers, supplementen, aanvullingen en aanhangsels, maar helaas voorlopig bleven. De leesbaarheid ging er zodoende niet op vooruit.

In totaal 6 m stukken zijn destijds buiten de voorlopige inventaris gebleven: 1,5 m uit het archief van de stad Zutphen en 4,5 m losse stukken, die in de jaren 1962–1963 voorlopig beschreven zijn door R. Wartena. Daarna is het werk aan de Statenarchieven in het slop geraakt tot 1995. Door fusie, digitalisering en andere ongemakken zijn de definitieve inventarissen pas in 2007 gereed gekomen.

Een deel van de stukken is in slechte staat, zodat raadpleging niet mogelijk is. Dat geldt vooral voor de bovengenoemde later beschreven stukken.
De rubriekenindeling is per kwartier gelijk, hoewel het aantal stukken per rubriek in elk kwartier verschilt. Zo vinden we in Nijmegen weinig stukken over het beheer van de geestelijke goederen en in Zutphen juist heel veel. Nijmegen heeft een extra serie verpondingskohieren en veel kaarten.



In het ideale geval zouden de archieven van de gewestelijke en kwartierlijke bestuursinstellingen in één verzamelinventaris opgenomen moeten worden.



kwartieren:

Staten van de kwartieren

Ridderschappen van de kwartieren

Appellationsgericht van het Kwartier van Zutphen



gewest:

Gecombineerd college

Gecommitteerden ter Generaliteit

College tot de Beneficiëring van Neder-Rijn en IJssel



Mijn dank gaat uit naar drs. M. van Driel, prof.dr. F. Keverling Buisman en drs. G.J. Mentink voor hun waardevolle op- en aanmerkingen.
09. Hulpmiddelen bij het onderzoek
10. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1438-1813
Auteur:
K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal