Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Direct naar de open data bestanden van het Gelders Archief? Klik dan hier.

Wat zijn open data?

Open data zijn gegevens die vrij beschikbaar zijn met een minimum aan beperkingen. Bij overheden gaat het om openbare overheidsinformatie waar geen auteursrecht of andere rechten van derden op rust, wordt bekostigd is uit publieke middelen en komt voort uit de uitvoering van de publieke taak. Open data zijn bij voorkeur computer-leesbaar en voldoen aan open standaarden.

Voor wie zijn open data bedoeld?

Open data zijn vooral bedoeld voor ontwikkelaars en niet voor eindgebruikers of individuele stamboomonderzoekers. Met behulp van open data kunnen bijvoorbeeld nieuwe applicaties ontwikkeld worden of grootschalige statistische analyses worden uitgevoerd.    

Welke gegevens zijn beschikbaar als open data?

  • De Gelderse burgerlijke stand (BS) (1811-1960) is beschikbaar als open data. Hier kunt u de gewenste bestanden als open data downloaden.
    Technische aspecten en het formaat van deze bestanden:
    • Collectieonderdeel: Burgerlijke stand
    • Huidig aantal: circa 47.500
    • Percentage open data: 100% van de op de website beschikbare burgerlijke stand
    • Techniek: downloadbare XML-bestanden (met button)
    • Formaat: A2A-standaard

  • De Gelderse doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) (ca. 1600-1811) zijn beschikbaar als open data. Hier kunt u de gewenste bestanden als open data downloaden.
    Technische aspecten en het formaat van deze bestanden:
    • Collectieonderdeel: Doop-, Trouw- en Begraafboeken
    • Huidig aantal: circa 1900
    • Percentage open data: 100% van de op naam geïndexeerde Doop-, Trouw- en Begraafboeken
    • Techniek: downloadbare XML-bestanden (met button)
    • Formaat: standaard XML

Spelregels

Personen en organisaties kunnen de open data van de doop-, trouw- en begraafboeken en burgerlijke stand vrijelijk gebruiken, al dan niet voor commerciële doeleinden. Wel moeten enkele spelregels gerespecteerd worden. Voor de gegevens van de DTB en BS geldt de licentie CC0 1.0 (no rights reserved). Dat betekent dat iedereen de gegevens vrij mag gebruiken en dus geen toestemming voor gebruik hoeft te vragen. Bronvermelding is niet nodig. Voor andere databestanden kunnen andere licenties (licentievoorwaarden) gelden. Dat staat vermeld bij de open data.

Werk in uitvoering

Naast de bestanden die wij nu als open data beschikbaar stellen, hebben wij de ambitie om ook andere collecties en gegevens als open data aan te bieden. Deze zullen wij op termijn aan de huidige open data set toevoegen.

Hoe opent u open data bestanden in UTF-8 formaat met een editor?

De A2A-bestanden zijn gecodeerd als UTF-8 bestanden. Veel editors openen zogenaamde tekstbestanden niet standaard als UTF-8 gecodeerd. Als je (editor) dat niet goed doet, dan gaat het bijvoorbeeld fout met zogenaamde diakrieten. Sommige editors proberen te ‘raden’ wat het formaat is van het bestand; dat gaat echter niet altijd goed, de editor gebruikt daarbij een heuristiek en vaak geen exacte bepaling. We adviseren daarom om een editor te gebruiken die met UTF-8 kan werken én om binnen die editor expliciet aan te geven dat je een UTF-8 bestand opent/gaat bewerken. In de populaire Notepad++ editor gaat dat bijvoorbeeld als volgt.

Selecteren van UTF8 in Notepad++ voor bekijken van open data

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal