Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Vanuit huis archiefstukken bekijken? Het Gelders Archief biedt een gratis Scanning on Demand-service (Scannen op verzoek). Via onze website vraagt u archiefstukken aan om door ons te laten scannen. Zo zijn ze digitaal te bekijken en is naar de studiezaal komen niet meer nodig. Deze scans zijn gratis en rechtenvrij te gebruiken. Lees op deze pagina hoe het werkt en welke archieven voor deze service in aanmerking komen.

Van welke archiefstukken kunt u scans aanvragen?

U kunt alleen scans aanvragen van archiefstukken waar het Scannen op verzoek-icoon  Icoon Scanning on Demand bij staat. Dit betreft de volgende archiefstukken:

 • Archiefstukken van overheidsarchieven die ouder zijn dan 110 jaar
 • Bouwdossiers
 • Handelsdossiers van de Kamer van Koophandel
 • Archiefstukken uit particuliere archieven waarbij het Gelders Archief toestemming heeft gekregen om archiefstukken te digitaliseren en publiceren

Archiefstukken die beperkt openbaar zijn of die in een slechte materiële staat verkeren, kunnen wij helaas niet voor u scannen.

Ziet u scans die door de kwaliteit slecht leesbaar zijn? Laat het ons weten en wij scannen het opnieuw voor u!

Hoe vraagt u scans aan?

Wanneer een archiefstuk een Scannen op verzoek-icoon Icoon Scanning on Demand heeft:

 1. Klik op het inventarisnummer dat u wilt laten scannen. Klik vervolgens op het Scannen op verzoek-icoon.
  Screenshot van de beschrijving van een archiefstuk met aanduiding hoe het aangevraagd kan worden voor Scanning on Demand

 2. Klik vervolgens op 'Stukken aanvragen' of op 'Verder zoeken' als u meer stukken wilt laten digitaliseren.
  Screenshot van het verzoekscherm voor digitalisering waarop een aanvraag bevestigd kan worden

 3. Vul uw naam en e-mailadres in, ga akkoord met de voorwaarden en klik op 'Versturen’. Hiermee wordt uw verzoek doorgestuurd naar het Gelders Archief. U ontvangt een automatische ontvangstbevestiging. 
  Screenshot van het verzoekscherm voor digitalisering waarop een aanvraag verstuurd kan worden

Hoeveel scans kunt u per week aanvragen?

 • Maximaal vier bouwdossiers/handelsdossiers van de Kamer van Koophandel per week.
     of
 • Maximaal vier inventarisnummers per week van alle overige archieven die voor Scanning on Demand in aanmerking komen.

Hoe snel wordt een scanverzoek verwerkt?

 • Archieven: Wij publiceren de aangevraagde scans binnen drie weken na ontvangst van het verzoek op onze website. Daar kunt u ze bekijken en downloaden. U krijgt bericht als de scan beschikbaar is op de website.
 • Bouwtekeningen en dossiers van de Kamer van Koophandel: Wij sturen u de aangevraagde scans binnen drie werkdagen toe. Vanwege privacywetgeving publiceren wij bouwtekeningen en dossiers van de Kamer van Koophandel niet op onze website.

Waarom kunt u van sommige archiefstukken geen scans aanvragen?

 • Archiefstukken jonger dan 110 jaar. Volgens de huidige privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is het niet toegestaan om persoonsgegevens van nog levende personen te digitaliseren en online te plaatsen. Bij archieven jonger dan 110 jaar bestaat het risico dat de stukken persoonsgegevens bevatten van nog levende personen.
 • Archiefstukken van private partijen waarbij geen toestemming is gegeven voor scanning worden niet gescand. Het Gelders Archief beheert een groot aantal archieven van private partijen (zoals archieven van bedrijven, kerkgenootschappen en adellijke families). Wij werken er momenteel aan om toestemming van deze partijen te verkrijgen voor het digitaliseren en online publiceren van deze archiefstukken. Zo stellen wij steeds meer archieven beschikbaar voor Scanning on Demand.

Voorwaarden

Het Gelders Archief spant zich in om u van een scan te voorzien maar behoudt zich het recht voor uw verzoek af te wijzen. U kunt dan ook geen rechten ontlenen aan onze Scanning on Demand-service.

Scanning

Scanning

1/2

Scanning on demand

Scanning

Scanning

2/2

Scanning on demand