Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

De Wet open overheid (Woo) bepaalt dat informatie van de overheid zoveel mogelijk openbaar moet zijn. Als u informatie of documenten wilt opvragen die het Gelders Archief -vanuit haar rol als gemeenschappelijke regeling- (nog) niet openbaar heeft gemaakt, dan kunt u hiervoor een Woo-verzoek indienen.

Over de wet

Iedereen heeft recht op informatie van de overheid. De Wet open overheid (Woo) regelt dit. Met deze wet wordt het voor u duidelijker hoe de overheid handelt en besluiten maakt. Hiervoor dient u een Woo-verzoek in. Dit kunt u bij verschillende overheden doen.
Wij kunnen alleen Woo-verzoeken behandelen die gaan over het beleid van het Gelders Archief. Het verzoek moet gaan om informatie over onze manier van werken. Het gaat niet over vragen rondom (openbaarheid of beschikbaarheid van) onze collectie.
U kunt de wet nalezen op de website van Overheid.nl.

Woo-verzoek is soms niet nodig

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen informatie die gaat over het Gelders Archief als organisatie (valt onder de Woo) en informatie die bewaard wordt bij het Gelders Archief als archiefbewaarplaats (archiefwet). De archieven die wij beheren zijn te doorzoeken en/of in te zien via onze website.

Informatie over het Gelders Archief vindt u hier op onze website en in het GR-register (centraal elektronisch overzicht van gemeenschappelijke regelingen):

Woo-verzoek indienen

U kunt uw verzoek via e-mail of per post indienen. Uw Woo-verzoek moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U omschrijft duidelijk waarover u informatie wilt hebben en over welke periode het gaat.
  • U vermeldt uw telefoonnummer en (e-mail)adres. Daarmee kunnen we u de informatie toesturen of extra informatie vragen over uw verzoek. 
  • We hebben de informatie die u vraagt in bezit.
  • U vraagt informatie over het beleid van het Gelders Archief.

Digitaal een verzoek indienen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Doet u uw verzoek liever per post? Gebruik dan ons adres

Behandeling van uw verzoek

U krijgt in principe binnen vier weken een reactie op uw besluit. Deze termijn kan met twee weken worden verlengd. In dat geval krijgt u op tijd een bericht met de reden waarom het langer duurt. Soms hebben wij nog meer tijd nodig om alle informatie te beoordelen. Dan maken wij afspraken met u over de afhandeling. 

Het kan gebeuren dat wij de informatie niet hebben. In sommige gevallen sturen wij uw Woo-verzoek door. Dat doen we als we weten dat een andere organisatie deze informatie wel heeft, en de organisatie valt onder de Wet open overheid. Dit heet de doorzendplicht. Wij laten het u weten als we uw verzoek hebben doorgestuurd.

Afwijzen van uw verzoek

Wij kunnen uw verzoek afwijzen en besluiten om bepaalde informatie niet openbaar te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij vertrouwelijke gegevens van personen of bedrijven. Het kan ook zijn dat het schadelijk is voor de veiligheid van Nederland als de opgevraagde informatie openbaar wordt.

Het kan ook gebeuren dat we documenten alleen deels openbaar maken. Dan wordt bijvoorbeeld een bijlage met financiƫle informatie onleesbaar gemaakt. We leggen daarna in het Woo-verzoek aan u uit waarom we (delen van) de informatie niet openbaar maken.

Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u hiertegen binnen 6 weken bezwaar maken.

 

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal