Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

In juni 2013 heeft het Gelders Archief haar nieuwe gebouw aan de Westervoortsedijk in Arnhem in gebruik genomen. In september 2013 was de officiƫle opening.

De achterliggende gedachte van architect Kees Versluis voor het gebouw was dat van een schatkist. De aluminium gevelpanelen aan de buitenkant veranderen door weeromstandigheden en licht. Dit staat symbool voor de archieven die het Gelders Archief bewaart. Ze zijn een bron van informatie die tot nieuwe inzichten leidt en perspectief doet veranderen.

Wat is er bijzonder aan ons archiefgebouw?

  • Het is het meest energiezuinige archiefgebouw van Nederland (A+) door het gebruik van warmtepompen (die energie winnen uit de binnenlucht), een uitgekiende hoogwaardige isolatie (bijvoorbeeld wandisolatie is 25 cm dik), ramen van drie lagen glas, zonwerende coating en overstekken bij de buitenramen (om opwarming tegen te gaan, zodat minder koeling nodig is in het gebouw) en energiezuinige verlichting;
  • Er is een grote multifunctionele publieksruimte aanwezig;
  • We hebben een modern ingerichte studiezaal;
  • Er zijn tien depots met een capaciteit voor 60 km archieven;
  • We beschikken over een hypermodern aspiratiesysteem met gevoelige branddetectoren;
  • In de depots staan elektrisch verrijdbare stellingen, waarvan de stroom zich automatisch uitschakelt als er geen mensen meer in het depot zijn;
  • Er zijn koude kluizen voor audiovisueel materiaal aanwezig, een calamiteitendepot en een opslagruimte voor museumstukken.

Architect: Kees Versluis
Architectenbureau: De Twee Snoeken in Den Bosch
Interieurontwerp: Studio Groen + Schild in Deventer
Bouwregie: De Comme in Zaltbommel

 

Archiefgebouw

Archiefgebouw

1/3
Archiefgebouw

Archiefgebouw

2/3
Atrium

Atrium

3/3

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal