Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Silvolde

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
 
 
Kernplaats
Silvolde
Kernplaats:
Silvolde
Beschrijving:
De Nederduitsgereformeerden van Silvolde en omringende buurtschappen behoorden tot de kerkgemeente Silvolde. Deze gemeente werd in 1655 afgesplitst van de kerkgemeente Etten, die toen ook Silvolde, Etten en Netterden omvatte.

Lichtenberg.
Binnen de burgerlijke gemeente Silvolde bevond zich –als een enclave- een zelfstandig rechtsgebied: de heerlijkheid Lichtenberg, met daarin een adellijk huis en buurtschap met die naam. De Nederduits gereformeerde inwoners van Lichtenberg behoorden tot de kerkgemeente Terborg, de katholieken tot de statie Terborg-Silvolde-Varsseveld.

Rooms-katholieken van Silvolde en Lichtenberg behoorden tot de RK statie Terborg-Silvolde-Varsseveld. Aanvankelijk bestond deze statie uit twee afzonderlijke verzorgingsgebieden met als kernen Terborg en Silvolde. Deze werden in 1737 samengevoegd.
Het verzorgingsgebied van deze statie omvatte de stad Terborg met (Vóór) Borg, het oostelijk van de Oude IJssel gelegen gedeelte van het schependom. Verder het dorp Silvolde met de buurtschappen Voorbroek, de (Silvoldsche) Buurte en Kroezenhoek (Kruishoek), dan nog de heerlijkheid Lichtenberg (enclave) en de buurtschap Sinderen; de Sinderhoek (zowel aan Varsseveldse- als Breedenbroekse zijde), enkele bewoners van de onder het dorp Varsseveld behorende buurtschappen Binnenheurne en Westendorp en tenslotte een gedeelte van de buurtschap Gaanderen, in het ambt van Doetinchem.

Naamgeving:
Uit de doopboeken van de Nederduitsgereformeerde gemeente blijkt dat de toenamen van de kinderen meestal zijn afgeleid van e r f n a m e n en zelden van de voornaam van de vader.
(P.L.J. Dullaert, Toelichting naamlijst DTB Silvolde).

Naamlijsten DTB: Silvolde (NG/BG), Terborg-Silvolde-Varsseveld (RK)
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal