Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Nederhemert

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
 
 
Kernplaats
Nederhemert
Kernplaats:
Nederhemert
Beschrijving:
Kerkdorp in de Bommelerwaard met een vrijwel uitsluitend protestantse bevolking.

De Nederduits-Gereformeerden behoorden tot de kerkgemeente Nederhemert. Ook werd er wel gekerkt in Wijk (NBr).
N.B. Op 3 mei 1759 is bij een overslaande brand in Nederhemert de pastorie in vlammen opgegaan. Daarbij zijn ook de kerkboeken verbrand. De predikant doet daarna een beroep te doen op het geheugen van de kerkgangers om verloren gegane gegevens op te geven, voor zover nog bekend. Deze gegevens zullen niet altijd correct zijn (naar een aantekening in DTB 1113 en commentaar in Coll. Van Haaften).

De weinige Rooms-Katholieke inwoners van Nederhemert kerkten in omliggende plaatsen. De opgaven daarover lopen uiteen. Volgens de oude DTB-inventaris (Driessen,RBS) kerkten de weinige RK in Zaltbommel. Het Repertorium DTB (CBG,1980) noemt daarnaast ook de Brabantse plaatsen ’s-Hertogenbosch, Berlicum en Den Dungen. Het Streekarchief Zaltbommel meldt in 2011 op haar website dat de RK van Nederhemert onder RK Ammerzoden horen, en dat RK inwoners van Nederhemert daarnaast ook in ’s-Hertogenbosch kerkten.

Naamlijsten DTB:
Van plaatsen in de Bommelerwaard zijn geen naamlijsten voorhanden die door het voormalig Rijksarchief in Gelderland zijn vervaardigd. Van een aantal plaatsen zijn echter bewerkingen als naamlijsten beschikbaar in de Collectie Van Haaften. Deze collectie is te raadplegen in de studiezaal en is niet via internet beschikbaar. Het betreft de plaatsen Bruchem, Delwijnen, Driel (Kerkdriel), Gameren, Kerkwijk, Loevestein, Nederhemert, Nieuwaal, Poederoijen en Rossum.

De originele DTB zijn overgebracht naar het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) te Tiel.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal