Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Heelsum

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
 
 
Kernplaats
Heelsum
Kernplaats:
Heelsum
Beschrijving:
Vanaf 1598 vormden de Nederduits-gereformeerden van Renkum, Heelsum (met Doorwerth) en Oosterbeek een kerkelijke gemeente. Oosterbeek werd daarvan in 1609 afgescheiden. De Nederduits- gereformeerden van Heelsum vormden daarna de kerkelijke gemeente Renkum-Heelsum. De heer van Doorwerth bekostigde de waarneming van de dienst te Heelsum door de predikant van Renkum, en zorgde tevens voor de onderhoud van de Heelsumse kerk
De DTB van Renkum bevatten over de jaren 1719-1753 eveneens doop- en trouwgegevens van Heelsum en Doorwerth. Let op: De lidmaten uit Heelsum en Doorwerth werden telkens ingeschreven in de lidmatenregisters van Renkum.

Rooms-katholieke inwoners uit Doorwerth en Heelsum hoorden onder de RK statie te Wageningen.
In de jaren 1666-1721 komen ook enkele doopinschrijvingen van Heelsummers voor in het doopboek van de RK statie te Indoornik (DTB 954). Dit is een onvolledig afschrift uit 1729 van aantekeningen over gedoopten in de RK statie Wageningen, waarvan Indoornik in datzelfde jaar werd afgesplitst als zelfstandige statie. In dit register komen incidenteel ook doopinschrijvingen uit later tijd voor.

Burgerlijke overheid:
Het dorp Heelsum was grotendeels gelegen binnen de hoge heerlijkheid Doorwerth.
De westrand van Heelsum hoorde onder het Schoutambt Renkum. In 1811 werden Renkum, Heelsum, Doorwerth en Oosterbeek samengevoegd tot de Mairie Oosterbeek. In 1818 kwam de oude verdeling terug, en hoorde het grootste deel van Heelsum onder de gemeente Doorwerth (1818-1923).
De verdeling van het dorp in Doorwerths Heelsum en Renkums Heelsum heeft nog geduurd tot aan mei 1923 , toen de kleine gemeente Doorwerth werd opgeheven en samengevoegd met die van Renkum.

In het Oud-rechterlijk archief van Doorwerth komen aantekeningen voor van huwelijksvoltrekkingen voor schepenen, 1660-1670 (ORA Doorwerth, inventarisnummer 2). (Deze akten zijn in kopie beschikbaar als DTB 1329.1)

Naamlijsten DTB: Heelsum (NG/BG), Renkum (NG/BG), Indoornik (RK) en Wageningen (RK)
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal