Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs te Oosterbeek

2819 Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs te Oosterbeek

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Geschiedenis van de archiefvormer
Inventaris
2. Vereniging De Sophia Kleuterschool te Oosterbeek, 1844-1976.
2819 Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs te Oosterbeek
Inventaris
2.
Vereniging De Sophia Kleuterschool te Oosterbeek, 1844-1976.
Vanaf de oprichting op 7 december 1916 tot in 1951 was deze vereniging omschreven als de Vereniging De Sophia Bewaarschool te Oosterbeek. Bij de uitbreiding met de scholen aan de Lebretweg 53 (in 1955 school ‘Noord’, genaamd De Taludkrekels) en de Mariënbergweg 28 (in 1967 school ‘Oost’, genaamd Rosande kleuterschool) ook wel aangeduid als de ‘Vereniging De Sophia Kleuterscholen’. De Sophia kleuterschool is in 1852 opgericht door de Vereniging tot Weldadigheid te Oosterbeek, de rechtsvoorganger van de Vereniging De Sophia Kleuterschool. Aanvankelijk was de bewaarschool gehuisvest in een gebouw aan de Weverstraat. In 1873 werd een nieuw gebouw aan het Postpad betrokken, welke na een uitbreiding in 1951 in 1959 plaats moest maken voor een nieuw gebouw dat in de direkte nabijheid van de oude school werd opgetrokken. In 1977 fuseerde de Vereniging De Sophia Kleuterschool met de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Oosterbeek tot een nieuwe vereniging met de naam Vereniging voor Christelijk Kleuter- en Basisonderwijs te Oosterbeek, de latere Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs te Oosterbeek. Van de drie kleuterscholen die in deze fusie meegingen ging de Rosande kleuterschool (tezamen met de Rosande lagere school, tot 1977 in beheer bij de fusiegenoot) in 1984 een combinatie aan met de Rijnrandschool en De Drie Turven, welke tot dan onder beheer stonden van de Stichting R.K. Schoolbestuur St. Bernulphus, te Oosterbeek. Voor deze scholencombinatie was in 1983 de Vereniging Oecumenisch Onderwijs te Oosterbeek opgericht, en ging de nieuw gevormde school de Mariënbornschool heten.

Kenmerken

Datering:
1844-1995
Auteur:
W.F.M. Ahoud
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal