Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Klooster Bethlehem bij Doetinchem

0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van het archief en de inventarisatie
3. De huidige toegang
4. Literatuur
Inventaris
2. Akten en brieven
N.B. Hierbij ook enkele andere soorten stukken. Het gaat hier om de door Sloet genummerde stukken, voorzover fysiek aanwezig (in ieder geval in de tijd van Sloet) en niet alleen als afschrifit in het cartularium.
2.10. 1526-1575
844 Koning Philips verklaart ontvangen te hebben het supplement van proost en procurator van Bethlehem, hoe ze door krijg tussen Berg en Wisch de overval door krijgsvolk ten tijde van Georgien Schenck en nu nog aangezien ze aan de grens liggen en vagebonden vrij over de grenzen kunnen uitwijken, mede door duurte en schulden circa 10.000 daler schulden hebben, zodat de crediteuren hen dagelijks overlopen en ze niet weggehouden kunnen worden zonder conventsgoed te belasten, verpanden en verkopen, aangezien het bij plakkaatbrief verboden is geestelijke goederen in Gelre te bezwaren zonder convent, vragen proost en Bethlehem om de conventsgoederen te mogen bezwaren met 10.000 daler of tenminste 8000 om schuldenvrij te raken en te blijven. Philips, na advies van de kanselier van Gelre te hebben ingenomen, staat toe voor 12.000 keizers gulden ad 20 stuver te verkopen of verpanden, en draagt drost van Zutphen op toezicht te houden op verkoop en uitbetaling aan de crediteuren. Ook lokale ambtenaren moeten hierover geïnstrueerd worden, 1566 september 17.
0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem
Inventaris
2. Akten en brieven
N.B. Hierbij ook enkele andere soorten stukken. Het gaat hier om de door Sloet genummerde stukken, voorzover fysiek aanwezig (in ieder geval in de tijd van Sloet) en niet alleen als afschrifit in het cartularium.
2.10. 1526-1575
844
Koning Philips verklaart ontvangen te hebben het supplement van proost en procurator van Bethlehem, hoe ze door krijg tussen Berg en Wisch de overval door krijgsvolk ten tijde van Georgien Schenck en nu nog aangezien ze aan de grens liggen en vagebonden vrij over de grenzen kunnen uitwijken, mede door duurte en schulden circa 10.000 daler schulden hebben, zodat de crediteuren hen dagelijks overlopen en ze niet weggehouden kunnen worden zonder conventsgoed te belasten, verpanden en verkopen, aangezien het bij plakkaatbrief verboden is geestelijke goederen in Gelre te bezwaren zonder convent, vragen proost en Bethlehem om de conventsgoederen te mogen bezwaren met 10.000 daler of tenminste 8000 om schuldenvrij te raken en te blijven. Philips, na advies van de kanselier van Gelre te hebben ingenomen, staat toe voor 12.000 keizers gulden ad 20 stuver te verkopen of verpanden, en draagt drost van Zutphen op toezicht te houden op verkoop en uitbetaling aan de crediteuren. Ook lokale ambtenaren moeten hierover geïnstrueerd worden, 1566 september 17.
Datering:
1566 september 17

Kenmerken

Datering:
1200-1611
Auteur:
I.A. Nijhof, J.J.S. Sloet, P.J.J. Moors, K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal