Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Rijksmuseum Paleis Het Loo

3345 Rijksmuseum Paleis Het Loo

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van de archiefvormer

3345 Rijksmuseum Paleis Het Loo
Inleiding
2.
Geschiedenis van de archiefvormer

Paleis Het Loo is gebouwd in de jaren 1685-1687 in opdracht van stadhouder prins Willem III (1650-1702). In de jaren 1692-1694 werd het huis vergroot en tot 1795 bleef Het Loo in privébezit van de Oranjes. Na confiscatie door de Bataafse Republiek en kortstondige bewoning door koning Lodewijk Napoleon (1806-1810) werd het in 1813 eigendom van de Staat der Nederlanden en vanaf 1815 aan de Koninklijke Familie ter beschikking gesteld als zomerverblijf. Het paleis is door tien opeenvolgende generaties Oranje bewoond geweest, tot de familie aangaf daar niet langer prijs op te stellen.
Met ingang van 1 januari 1971 werd Paleis Het Loo door het Ministerie van Financiën in beheer overgedragen aan het Ministerie van CRM, dat het vervolgens bestemde tot 'Oranjemuseum'. In 1972 volgde de opening van het museum in de koetshuizen en de stallen, in de periode 1974-1977 gecontinueerd in de westvleugel en vanaf 1978 opnieuw in de stallen. Na de restauratie van het gehele complex in de jaren 1977-1984, waarbij het huis en de tuinen werden teruggebracht in de 17e-eeuwse staat, volgde de officiële opening op 20 juni 1984.
Aanvankelijk een rijksmuseum dat geheel ressorteerde onder het ministerie (tot 1982 CRM, 1982-1994 WVC), veranderde de status per 1 juli 1994 in die van een zogenaamd verzelfstandigd rijksmuseum onder de naam Paleis Het Loo Nationaal Museum, wat o.a. inhoudt dat het museum op afstand is gezet van het ministerie en is ondergebracht in een Stichting.
Samengevat ressorteerde Paleis Het Loo van 1971 tot en met 1994 als rijksmuseum onder de minister van Cultuur.
3. Geschiedenis van het archiefbeheer
4. Inhoud en structuur van het archief

Kenmerken

Datering:
1970 - 1996
Auteur:
Doc-Direkt
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal