Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Gemeentebestuur van Rheden, 1818-1949

2503 Gemeentebestuur van Rheden, 1818-1949

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Het gemeentebestuur van Rheden vanaf 1818
2.1. 1818-1825
2.2. Vanaf 1851
2503 Gemeentebestuur van Rheden, 1818-1949
Inleiding
2. Het gemeentebestuur van Rheden vanaf 1818
2.2.
Vanaf 1851
Het plattelandsreglement van 1825 bleef tot aan de invoering van de gemeentewet van 1851 van kracht. *  Pas toen kwam het steeds bestaan hebbende onderscheid tussen steden en plattelandsgemeenten te vervallen en werd de organisatie van alle gemeentebesturen in Nederland uniform geregeld. In de aanloop tot de gemeentewet werden in Gelderland de districten opgeheven, waardoor er geen schakel meer tussen gemeente en provincie in stond. De gemeentewet droeg het plaatselijk bestuur op aan een gemeenteraad, een college van burgemeester en wethouders (voorheen: assessoren) en een burgemeester. De gemeenteraad werd aangewezen als het hoogste bestuursorgaan en kreeg onder meer de bevoegdheid om verordeningen te maken. Voorts werd zij belast met de regeling en het bestuur van de huishouding van de gemeente.
Het dagelijks bestuur van de gemeente werd gevormd door het college van burgemeester en wethouders. De burgemeester bleef zowel voorzitter van het algemeen bestuur (raad) als van het dagelijks bestuur (B&W). Daarnaast kreeg hij onder meer een speciale taak ten aanzien van de handhaving van de openbare orde en de openbare veiligheid. Hij werd door de koning voor ambtstermijnen van zes jaar benoemd.
De raad kreeg het benoemingsrecht van de gemeentesecretaris en de gemeente-ontvanger. De wet stelde ook een aantal inwoners in de gelegenheid om door middel van een beperkt kiesrecht invloed uit te oefenen op de samenstelling van de gemeenteraad. Dit kiesrecht betrof alleen mannen en was afhankelijk van de belastingsom die door hen in de direkte belastingen werd betaald (de zgn. census). De gemeentewet bepaalde de census op de helft van de census voor het kiesrecht voor de Tweede Kamer.
De bestuursverhouding die bij de gemeentewet van 1851 in het leven is geroepen is in essentie tot op de dag van vandaag van kracht gebleven. *  Belangrijk is dat het kiesrecht in de loop van de negentiende eeuw is verruimd door het aanpassen van de census. De grondwet van 1887 bepaalde namelijk dat ook zij, die 'tekenen van maatschappelijke welstand en geschiktheid' vertoonden, het kiesrecht kregen. *  In de kieswet van 1896 werd de census aanzienlijk verlaagd, *  waarna de grondwet van 1917 het algemeen mannenkiesrecht en het actief kiesrecht voor vrouwen bracht, en de grondwetsherziening van 1922 uiteindelijk het algemeen passief en actief kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen.
3. Archief
4. Inventarisatie
5. Literatuur
6. Bijlagen: lijsten van burgemeesters, assessoren/wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen en gemeente-ontvangers

Kenmerken

Datering:
(1662) 1818-1949 (1972)
Auteur:
W.J. Meijerink, W.F.M. Ahoud
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal