Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Polder De Duist

1914 Polder De Duist

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Ligging
3. Reglementering
4. De uitwatering naar de Eem
5. Bestuur en ambtenaren
1914 Polder De Duist
Inleiding
5.
Bestuur en ambtenaren
Bij de landbrief van 1492 was bepaald, dat de geërfden van De Duist jaarlijks op Sint Petersdag ad cathedram (22 februari) te Amersfoort 'op het Sint Joriskerkhof bij de school, als de klok tien heeft voor de middag', moesten kiezen twee heemraden uit hun midden, die door de burgemeester beëdigd zouden worden. Op dezelfde wijze zouden de geërfden onder Bunschoten twee heemraden kiezen, die door de burgemeester van Bunschoten beëdigd dienden te worden.
In de 18e eeuw bestond het bestuur van de polder De Duist in feite uit vier heemraden, waarvan er ieder jaar twee gekozen werden, die twee jaar zitting hadden. De geërfden tussen Nieuweweg en Laak onder Bunschoten bepaalden bij hun overeenkomst in 1651, dat zij een eigen bestuur van twee heemraden zouden hebben, waarvan er jaarlijks een aftrad en een voor het tweede jaar zitting zou hebben. Over het functioneren van dit polderbestuur is verder weinig bekend.
Het schouwreglement voor De Duist van 1845, dat echter niet in werking is getreden, bepaalde dat van de vier heemraden er jaarlijks een zou aftreden, zodat de zittingstermijn dan vier jaar zou zijn. Sinds de 17e eeuw had het polderbestuur een vaste rentmeester. Verder is er vanaf de 18e eeuw een bode in dienst van de polder.
6. Bronnen van inkomsten
7. Uitvoering van de taak
8. Het archief
9. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1639-1882
Auteur:
M. Mijnssen-Dutilh
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal