Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Betonfabriek B.V. De Meteoor te Rheden

1123 Betonfabriek B.V. De Meteoor te Rheden

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Woord vooraf
4. Archiefvormer en archief
5. Geschiedenis van het archief
1123 Betonfabriek B.V. De Meteoor te Rheden
Inleiding
5.
Geschiedenis van het archief
Over de opbouw en het beheer van het bedrijfsarchief voor de Tweede Wereldoorlog is niets bekend. Op de stukken uit deze periode zijn ook geen aantekeningen gevonden, die wijzen op een bepaald systeem van opbergen. Dat het niet erg toegankelijk geweest moet zijn blijkt uit enkele problemen die zich voordeden met jubilea van werknemers. Nergens was te vinden wanneer de desbetreffende personen in dienst van De Meteoor waren gekomen. Het probleem moest in overleg met enkele collega's, die ook al langer in dienst waren, opgelost worden!
Na de Tweede Wereldoorlog werd het archief beheerd door het directie-secretariaat. Een tijdlang is er zelfs een "archivaris", de heer E. Rexwinkel, in dienst geweest.
Toen De Meteoor overgenomen werd door Bredero, verdween de functie van archivaris, omdat men er geen belang aan hechtte.
Het ging daarna snel bergafwaarts met het archief. Het kwam zelfs zover, dat de heer De Vries een gedeelte van het archief mee naar huis nam, om het voor de ondergang te behoeden. Daar heeft het meer dan tien jaar gestaan.
In de jaren tachtig verdween een deel van het directie-archief door een eenmansaktie van de toenmalige directie-secretaresse. Op eigen initiatief en zonder overleg of goedkeuring, besloot zij dat het archief wel weg kon!
Door de overname van Bredero en later Readymix, werden er geen aparte jaarverslagen meer gemaakt, of verdwenen veel stukken naar de respectievelijke hoofdkantoren. Zodoende zijn er vergeleken met de eerste vijftig jaar, weinig stukken van de laatste twintig jaar bewaard gebleven.
Het overgebleven archief heeft voor een groot gedeelte de laatste jaren in het magazijn gestaan, waar geen temperatuur- of vochtregulatie was.
In de jaren negentig kwam het plan op om in het kader van het negentigjarig bestaan van het bedrijf in 1997, een boekwerk te laten verschijnen. Het bleek echter dat het archief dusdanig ongeordend was, dat er eerst een degelijke inventaris gemaakt moest worden om inzicht te krijgen in datgene wat er nog was.
Nadat bekend was dat het archief geïnventariseerd zou worden, doken uit allerlei oude kasten nog de nodige archivalia op. Een deel bevond zich zelfs al bij de op termijn te vernietigen stukken.
Nu het archief nader toegankelijk gemaakt is, blijkt dat, ondanks dat er al veel verdwenen is, het archief van De Meteoor nog een buitengewoon interessant bedrijfsarchief is. Met name de vele fotoalbums en de albums met knipsels geven een bijzonder goed beeld van de aktiviteiten van een steeds maar weer groeiend bedrijf.
6. Verantwoording van de inventarisatie
7. Tips voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1869-2000
Auteur:
A.G.B. Koster
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal