Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Rechterlijk Archief Nijmegen 1809-1838

0857 Rechterlijk Archief Nijmegen 1809-1838

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Openbaarheid en citeren
02. Rechterlijke indeling en organisatie
03. Contentieus, voluntaire en criminele rechtspraak
04. Vonnis, appèl en cassatie
05. Competenties van de vrederechter en van de politierechter
N.B. Na het herstel van de onafhankelijkheid bleven de vrede- en politiegerechten op dezelfde voet functioneren. Bij de uitvoering van de wet op de rechterlijke organisatie op 1oktober 1838 werden zij opgeheven en door de kantongerechten vervangen.
0857 Rechterlijk Archief Nijmegen 1809-1838
Inleiding
05.
Competenties van de vrederechter en van de politierechter
N.B. Na het herstel van de onafhankelijkheid bleven de vrede- en politiegerechten op dezelfde voet functioneren. Bij de uitvoering van de wet op de rechterlijke organisatie op 1oktober 1838 werden zij opgeheven en door de kantongerechten vervangen.
De taak van de vrederechter was vrijwel geheel die van de latere kantonrechter. Zo berustte bij de vrederechter voornamelijk:
1) de rechtspraak op civiel terrein:
a. in alle zaken tot een waarden van 50 francs zonder appèl, tot een waarde van 100 francs met appèl (de competentie van de vrederechter in zaken van contentieuse rechtspraak werd geregeld in art.10 en volgende van het keizerlijk decreet d.d. 8 november 1810)
b. over rechtsvorderingen tot schadevergoeding wegens schaden door mensen of dieren aan het land, veldgewassen enz. aangebracht;
over geschillen aangaande heemgrenzen;
over vorderingen tot herstel van huizen en pachthoeven, ten laste van de huurder vallende, alsook tot schadeloosstelling, door huurders en pachters wegens derving van toegezegd gebruik geëist;
over geschillen betreffende lonen, arbeidsovereenkomsten enz.;
over vorderingen voor mondelinge beledigingen enz.;
in al deze zaken tot een onbeperkt bedrag, maar boven 50 francs met appèl.
2) de berechting van politieovertredingen
3) de waarneming van enkele zaken van extra-judiciële aard en de voluntaire jurisdictie als: benoemingen van voogden, verzegelingen van boedels, verleningen van akten van notoriteit, emancipatie enz.;
(zaken van voluntaire jurisdictie waren aan de vrederechter opgedragen door art.405 en volgende van de Code Napoléon (benoeming van voogden), art.476 van die Code (emancipatie), door art.907 en volgende van de Code de Procédure Civile (verzegeling van boedels)). * 
De politierechter had de criminele funkties van de vrederechter, althans ten dele, want het Manuel des Justices de Paix (Paris 1807) verdeelt ook deze in tweeën: de vrederechter is 1) orgaan der "police judiciaire" *  en zit 2) het politiegerecht van het kanton voor.
06. Maatregelen omtrent het gebruik der Nederlandse taal in de openbare akten
07. De Procureurs
08. Inrichting der administratie
09. Het verblijf van het archief
10. De inventarisatie
11. Bronnen
12. Overige rechterlijke archieven 1811-1838

Kenmerken

Datering:
1809-1838
Auteur:
H.A.M. Janssen
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal