Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hervormde Gemeente Bemmel

0750 Hervormde Gemeente Bemmel

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. De kerk in Bemmel
0750 Hervormde Gemeente Bemmel
Inleiding
2.
De kerk in Bemmel
Rond 1200 werd er in Bemmel een Romaanse kerk gebouwd, geheel gemetseld uit tufsteen. Deze kerk werd rond 1400, waarschijnlijk door hoogwater, voor een groot deel verwoest. Een nieuwe kerk werd opgebouwd van baksteen. Alleen de toren van tufsteen werd gehandhaafd. In het koor werd, in de nog natte kalk, een fresco aangebracht. Daarvan heeft men bij de restauratie in 1953 een klein stukje kunnen redden. Onder de vloer van het koor en de kapel waren grafkelders gemaakt, die later dichtgestort zijn.
In 1550 liet de familie Van Bemmel een kapel aanbouwen aan de kerk. Joost van Bemmel was een zoon van Goossen van Bemmel en Margriet Valckenaer. Hij was gehuwd met de dochter van Hendrik Vaeck en Joffer Huess: Anna Vaeck. Toen beide echtelieden in december 1559 overleden, heeft men, waarschijnlijk ter nagedachtenis van hen, een wandschildering aangebracht in de kapel, waarbij Joost en Anna, elk op een apart deel, geknield op de voorgrond zitten.
Toen in 1579 bij Unie van Utrecht onder meer bepaald werd, dat de Gereformeerde godsdienst landelijk werd ingevoerd, kwam er ook een verbod op het houden van Katholieke kerkdiensten. De Bemmelse Katholieken gingen vanaf dat moment tot 1795 naar de Duitse enclaves Huissen en Hulhuizen ter kerke, omdat daar godsdienstvrijheid heerste. Rond 1600 schrijft de Bemmelse predikant dat zijn kerk slechts 9 lidmaten telde. Daarom werden koor en kapel met een tussenwand afgesloten van het middenschip en werd het dat gebruikt als dijksmagazijn.
In de 17e tot en met de 19e eeuw werd de kerk nog een aantal keer verbouwd. De klokken dateren uit rond 1500. In 1623 en 1625 werden twee nieuwe klokken gegoten door de gebroeders Philipsen. Tijdens de oorlog hebben de Duitsers de klokken uit de toren halen om er munitie van de maken. Het uurwerk uit ca 1675 loopt nog steeds. In 1953 werd de kerk volledig gerestaureerd.

Kenmerken

Datering:
1623-1976
Auteur:
C. Boonstra
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal