Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: P. Bondam

0648 P. Bondam

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Pieter Bondam en zijn werk
4. Bondam's manuscriptenverzameling
0648 P. Bondam
Inleiding
4.
Bondam's manuscriptenverzameling
Voornamelijk sinds Bondams benoeming tot hoogleraar aan de Utrechtse hogeschool in 1773, kwam het tot steeds meer deponeringen van originele archivalia bij de hooggeleerde thuis in Utrecht. De bekendste is wel de uitlening van de Gelderse charters, berustende in het archief van de Rekenkamer (dat wil zeggen het "oud-archief" van het gewest), die door de charterbewaarder Gerard van Hasselt vóór de verzending willekeurig werden genummerd, een nummering die nog tot in 2020 in zwang was (inv.nr. 6, 42, 43). Bij de dood van Bondam bevond een groot aantal originelen zich nog te Utrecht en het heeft het Departementaal Bestuur van Gelderland, nadat het daar - eindelijk - op attent was gemaakt door de opnieuw in functie zijnde charterbewaarder Van Hasselt, heel wat moeite gekost voor de oorkonden en andere archivalia in Arnhem waren teruggekeerd (zie 0505 Handschriften Rijksarchief in Gelderland, inv.nr. 305). Uit de bij die onderhandelingen van zoon Rutger Bondam min of meer afgedwongen "Inventaris van alle ... charters ... etc. allen betrekkelijk de Provincie van Gelderland, nagelaten en gevonden in de Bibliotheek wijlen mijnen vader ..." blijkt dat het in de kamer van professor Bondam tjokvol archivalia en andere papieren moet hebben gelegen, als alleen de Gelderse stukken zo'n hoeveelheid vormden. In 1805 zijn de meeste originelen en waarschijnlijk de grote serie afschriften van de erven Bondam teruggekocht voor de prijs van ƒ 525,=, te betalen door het Rijk en het departement, ieder voor de helft.
Vele andere manuscripten waren in 1800 aangekocht door Bondams opvolger als hoogleraar in de rechten, Hermannus Arntzenius (geboren Zutphen 1765; overleden Utrecht 1842), die dit trouw aantekende, compleet met het nummer van de auctie-catalogus. Via de rijksarchieven in Groningen en Drenthe kwamen deze stukken aan het einde van de vorige eeuw naar Arnhem. Ook Bondams leerling Van Musschenbroek verwierf vele manuscripten, die via de aankoop door de beroemde verzamelaar Phillips voor een groot deel in het Engelse Cheltenham belandden, daar door het Utrechtse rijksarchief werden teruggekocht en voor een deel aan Arnhem doorgezonden. Tot de collectie Bondam worden ook gerekend de manuscripten die in zijn bibliotheek aanwezig waren en door hem van een titelblad etc. of marginale aantekeningen waren voorzien. Zij werden her en der in de Handschriftenverzameling aangetroffen. Tenslotte zijn bij de collectie gevoegd een groot aantal kopieën van elders berustende manuscripten betreffende Gelderland, waaronder het voorbericht van het Gelderse charterboek (inv.nr. 113) en een aantal tekeningen van zegels die een in Arnhem berustende collectie goed aanvulde (inv.nr. 91).
5. Concordantie

Kenmerken

Datering:
1745 - 1799
Auteur:
A.H. Jenniskens, W.G. Veenemans
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal