0001
Graven en hertogen van Gelre, graven van Zutphen
Inleiding
laatste wijziging 26-03-2024
13.225 beschreven archiefstukken
5.243 gedigitaliseerd
totaal 117.690 bestanden
Inventaris
4. Financieel beheer
4.1. Rekeningen
N.B. Eventuele bijlagen bij rekeningen zijn in beginsel geplaatst bij de betreffende rekening(en).
N.B. Eventuele bijlagen bij rekeningen zijn in beginsel geplaatst bij de betreffende rekening(en).
4.1.3. Rekeningen 1492-1543
4.1.3.1. Rentmeesters
4.1.3.1.2. Rekeningen betreffende hofhouding en algemeen bestuur
N.B. Zie voor de bekostiging van de hofhouding en dus het bestuur in het algemeen ook de rekeningen van schat- en accijnsmeesters, landrentmeester en lokale functionarissen en rentmeesters. Die kunnen gegevens over het hof en dus het centrale bestuur bevatten.
N.B. Zie voor de bekostiging van de hofhouding en dus het bestuur in het algemeen ook de rekeningen van schat- en accijnsmeesters, landrentmeester en lokale functionarissen en rentmeesters. Die kunnen gegevens over het hof en dus het centrale bestuur bevatten.
4.1.3.1.2.1. Keukenboeken
N.B. De zogenaamde keukenboeken (= registers van uitgaven, soms ook van ontvangst, voor het dagelijks onderhoud van de hertog en zijn hofhouding) bevatten veelal ook uitgaven van geheel andere aard, vooral in het hoofdstuk Extraordinaria. Ze volgen een vast stramien: per periode (vaak een week, ook wel een kortere verblijfsperiode op een plaats) de uitgaven voor elk hofambt; extra-ordinaria; kwijting" (kosten betaald voor onderdak buiten het hof).
De keukenboeken zijn (voor zover de landrentmeester zelf de keuken "aangenomen" had of "deed") te beschouwen als specificaties bij diens rekeningen, en werden bij controle daarvan ook als zodanig gebruikt. Soms zijn zij derhalve in de landrentmeestersrekening bijgevoegd.
Het keukenboek werd (mogelijk niet altijd) in 2-voud opgemaakt, een exemplaar namens de rendant, en een tweede door de keukenschrijver, als controle-exemplaar (zie de akte van aanstelling van Goessen van Bemmel als landrentmeester, 1492.12.15 (keukenboek 1492/1493 (inv.nr. 4414, fo. 3).
De kost werd in voorkomende gevallen (bijvoorbeeld wanneer het hof en de landrentmeester niet op dezelfde plaats waren) ook door anderen dan de landrentmeester gedaan (bovendien is voor langere perioden geen landrentmeester in functie geweest, zie het NB bij de landrentmeestersrekeningen), en dan in een aparte rekening verantwoord.
Vooral in de eerste keukenboeken komen foutieve dateringen voor.
Zie voor het keukenboek voor het verblijf van hertog Karel te Zwolle (1521.08.15-1522.04.04) de rekening van Jacob ten Start(e), rentmeester in Salland en Twente (inv.nr. 4702, fo. 221-224 en 228-235).
N.B. De zogenaamde keukenboeken (= registers van uitgaven, soms ook van ontvangst, voor het dagelijks onderhoud van de hertog en zijn hofhouding) bevatten veelal ook uitgaven van geheel andere aard, vooral in het hoofdstuk Extraordinaria. Ze volgen een vast stramien: per periode (vaak een week, ook wel een kortere verblijfsperiode op een plaats) de uitgaven voor elk hofambt; extra-ordinaria; kwijting" (kosten betaald voor onderdak buiten het hof).
De keukenboeken zijn (voor zover de landrentmeester zelf de keuken "aangenomen" had of "deed") te beschouwen als specificaties bij diens rekeningen, en werden bij controle daarvan ook als zodanig gebruikt. Soms zijn zij derhalve in de landrentmeestersrekening bijgevoegd.
Het keukenboek werd (mogelijk niet altijd) in 2-voud opgemaakt, een exemplaar namens de rendant, en een tweede door de keukenschrijver, als controle-exemplaar (zie de akte van aanstelling van Goessen van Bemmel als landrentmeester, 1492.12.15 (keukenboek 1492/1493 (inv.nr. 4414, fo. 3).
De kost werd in voorkomende gevallen (bijvoorbeeld wanneer het hof en de landrentmeester niet op dezelfde plaats waren) ook door anderen dan de landrentmeester gedaan (bovendien is voor langere perioden geen landrentmeester in functie geweest, zie het NB bij de landrentmeestersrekeningen), en dan in een aparte rekening verantwoord.
Vooral in de eerste keukenboeken komen foutieve dateringen voor.
Zie voor het keukenboek voor het verblijf van hertog Karel te Zwolle (1521.08.15-1522.04.04) de rekening van Jacob ten Start(e), rentmeester in Salland en Twente (inv.nr. 4702, fo. 221-224 en 228-235).
Keukenboeken met bijlagen
Door de keukenmeesters Sander Bentinck en Willem van Hoemen, 1518-1528.
N.B. De keukenboeken lopen als nevenregisters van de landrentmeestersrekeningen (voor zover van toepassing) comptabel over dezelfde periode als die rekeningen. Fysiek echter lopen de registers niet steeds parallel; begin- en einddata kunnen anders zijn dan die van de landmeestersrekening.
N.B. De keukenboeken lopen als nevenregisters van de landrentmeestersrekeningen (voor zover van toepassing) comptabel over dezelfde periode als die rekeningen. Fysiek echter lopen de registers niet steeds parallel; begin- en einddata kunnen anders zijn dan die van de landmeestersrekening.
4482 Rekeningen van de keukenmeester Sander Bentinck van uitgaven voor de keuken, provisie en bodeloon, 1527.08.19-1528.05.10 1 band
N.B. Aantekening van de afhoring van de drie rekeningen (a)-(c) door raden en rekenmeesters (getekend; ongedateerd, fo. 343).
Specificatie:
a) Keukenboek, geschreven door de keukenschrijver Johannes Kuper, 1527.08.19-1528.05.10 (fo. 1-310).
NB Met resumptie van de uitgaven (fo. 310).
b) "Provisieboick". "Secundus liber van den koecken". Rekening van buitengewone uitgaven voor de keuken, 1527.08.20-1528.05 (fo. 321-330).
NB Met resumptie van het totaal van de uitgaven (fo 327). Na de resumptie volgen nog een aantal posten; deze bevatten alleen opsomming van geleverde artikelen, met hoeveelheden, maar geen vermelding van bedragen.
c) "Tertius liber". Rekening van uitgaven voor bodeloon, 1527.08.20-1528.05.10 (fo. 322-343).
NB Met resumptie van het totaal der uitgaven (fo. 343). i
N.B. Aantekening van de afhoring van de drie rekeningen (a)-(c) door raden en rekenmeesters (getekend; ongedateerd, fo. 343).
Specificatie:
a) Keukenboek, geschreven door de keukenschrijver Johannes Kuper, 1527.08.19-1528.05.10 (fo. 1-310).
NB Met resumptie van de uitgaven (fo. 310).
b) "Provisieboick". "Secundus liber van den koecken". Rekening van buitengewone uitgaven voor de keuken, 1527.08.20-1528.05 (fo. 321-330).
NB Met resumptie van het totaal van de uitgaven (fo 327). Na de resumptie volgen nog een aantal posten; deze bevatten alleen opsomming van geleverde artikelen, met hoeveelheden, maar geen vermelding van bedragen.
c) "Tertius liber". Rekening van uitgaven voor bodeloon, 1527.08.20-1528.05.10 (fo. 322-343).
NB Met resumptie van het totaal der uitgaven (fo. 343). i
0001 Graven en hertogen van Gelre, graven van Zutphen
Inventaris
4. Financieel beheer
4.1. Rekeningen
N.B. Eventuele bijlagen bij rekeningen zijn in beginsel geplaatst bij de betreffende rekening(en).
N.B. Eventuele bijlagen bij rekeningen zijn in beginsel geplaatst bij de betreffende rekening(en).
4.1.3. Rekeningen 1492-1543
4.1.3.1. Rentmeesters
4.1.3.1.2. Rekeningen betreffende hofhouding en algemeen bestuur
N.B. Zie voor de bekostiging van de hofhouding en dus het bestuur in het algemeen ook de rekeningen van schat- en accijnsmeesters, landrentmeester en lokale functionarissen en rentmeesters. Die kunnen gegevens over het hof en dus het centrale bestuur bevatten.
N.B. Zie voor de bekostiging van de hofhouding en dus het bestuur in het algemeen ook de rekeningen van schat- en accijnsmeesters, landrentmeester en lokale functionarissen en rentmeesters. Die kunnen gegevens over het hof en dus het centrale bestuur bevatten.
4.1.3.1.2.1. Keukenboeken
N.B. De zogenaamde keukenboeken (= registers van uitgaven, soms ook van ontvangst, voor het dagelijks onderhoud van de hertog en zijn hofhouding) bevatten veelal ook uitgaven van geheel andere aard, vooral in het hoofdstuk Extraordinaria. Ze volgen een vast stramien: per periode (vaak een week, ook wel een kortere verblijfsperiode op een plaats) de uitgaven voor elk hofambt; extra-ordinaria; kwijting" (kosten betaald voor onderdak buiten het hof).
De keukenboeken zijn (voor zover de landrentmeester zelf de keuken "aangenomen" had of "deed") te beschouwen als specificaties bij diens rekeningen, en werden bij controle daarvan ook als zodanig gebruikt. Soms zijn zij derhalve in de landrentmeestersrekening bijgevoegd.
Het keukenboek werd (mogelijk niet altijd) in 2-voud opgemaakt, een exemplaar namens de rendant, en een tweede door de keukenschrijver, als controle-exemplaar (zie de akte van aanstelling van Goessen van Bemmel als landrentmeester, 1492.12.15 (keukenboek 1492/1493 (inv.nr. 4414, fo. 3).
De kost werd in voorkomende gevallen (bijvoorbeeld wanneer het hof en de landrentmeester niet op dezelfde plaats waren) ook door anderen dan de landrentmeester gedaan (bovendien is voor langere perioden geen landrentmeester in functie geweest, zie het NB bij de landrentmeestersrekeningen), en dan in een aparte rekening verantwoord.
Vooral in de eerste keukenboeken komen foutieve dateringen voor.
Zie voor het keukenboek voor het verblijf van hertog Karel te Zwolle (1521.08.15-1522.04.04) de rekening van Jacob ten Start(e), rentmeester in Salland en Twente (inv.nr. 4702, fo. 221-224 en 228-235).
Keukenboeken met bijlagen
Door de keukenmeesters Sander Bentinck en Willem van Hoemen, 1518-1528.
N.B. De keukenboeken lopen als nevenregisters van de landrentmeestersrekeningen (voor zover van toepassing) comptabel over dezelfde periode als die rekeningen. Fysiek echter lopen de registers niet steeds parallel; begin- en einddata kunnen anders zijn dan die van de landmeestersrekening.
N.B. De zogenaamde keukenboeken (= registers van uitgaven, soms ook van ontvangst, voor het dagelijks onderhoud van de hertog en zijn hofhouding) bevatten veelal ook uitgaven van geheel andere aard, vooral in het hoofdstuk Extraordinaria. Ze volgen een vast stramien: per periode (vaak een week, ook wel een kortere verblijfsperiode op een plaats) de uitgaven voor elk hofambt; extra-ordinaria; kwijting" (kosten betaald voor onderdak buiten het hof).
De keukenboeken zijn (voor zover de landrentmeester zelf de keuken "aangenomen" had of "deed") te beschouwen als specificaties bij diens rekeningen, en werden bij controle daarvan ook als zodanig gebruikt. Soms zijn zij derhalve in de landrentmeestersrekening bijgevoegd.
Het keukenboek werd (mogelijk niet altijd) in 2-voud opgemaakt, een exemplaar namens de rendant, en een tweede door de keukenschrijver, als controle-exemplaar (zie de akte van aanstelling van Goessen van Bemmel als landrentmeester, 1492.12.15 (keukenboek 1492/1493 (inv.nr. 4414, fo. 3).
De kost werd in voorkomende gevallen (bijvoorbeeld wanneer het hof en de landrentmeester niet op dezelfde plaats waren) ook door anderen dan de landrentmeester gedaan (bovendien is voor langere perioden geen landrentmeester in functie geweest, zie het NB bij de landrentmeestersrekeningen), en dan in een aparte rekening verantwoord.
Vooral in de eerste keukenboeken komen foutieve dateringen voor.
Zie voor het keukenboek voor het verblijf van hertog Karel te Zwolle (1521.08.15-1522.04.04) de rekening van Jacob ten Start(e), rentmeester in Salland en Twente (inv.nr. 4702, fo. 221-224 en 228-235).
Keukenboeken met bijlagen
Door de keukenmeesters Sander Bentinck en Willem van Hoemen, 1518-1528.
N.B. De keukenboeken lopen als nevenregisters van de landrentmeestersrekeningen (voor zover van toepassing) comptabel over dezelfde periode als die rekeningen. Fysiek echter lopen de registers niet steeds parallel; begin- en einddata kunnen anders zijn dan die van de landmeestersrekening.
4482
Rekeningen van de keukenmeester Sander Bentinck van uitgaven voor de keuken, provisie en bodeloon, 1527.08.19-1528.05.10 1 band
N.B. Aantekening van de afhoring van de drie rekeningen (a)-(c) door raden en rekenmeesters (getekend; ongedateerd, fo. 343).
Specificatie:
a) Keukenboek, geschreven door de keukenschrijver Johannes Kuper, 1527.08.19-1528.05.10 (fo. 1-310).
NB Met resumptie van de uitgaven (fo. 310).
b) "Provisieboick". "Secundus liber van den koecken". Rekening van buitengewone uitgaven voor de keuken, 1527.08.20-1528.05 (fo. 321-330).
NB Met resumptie van het totaal van de uitgaven (fo 327). Na de resumptie volgen nog een aantal posten; deze bevatten alleen opsomming van geleverde artikelen, met hoeveelheden, maar geen vermelding van bedragen.
c) "Tertius liber". Rekening van uitgaven voor bodeloon, 1527.08.20-1528.05.10 (fo. 322-343).
NB Met resumptie van het totaal der uitgaven (fo. 343).
N.B. Aantekening van de afhoring van de drie rekeningen (a)-(c) door raden en rekenmeesters (getekend; ongedateerd, fo. 343).
Specificatie:
a) Keukenboek, geschreven door de keukenschrijver Johannes Kuper, 1527.08.19-1528.05.10 (fo. 1-310).
NB Met resumptie van de uitgaven (fo. 310).
b) "Provisieboick". "Secundus liber van den koecken". Rekening van buitengewone uitgaven voor de keuken, 1527.08.20-1528.05 (fo. 321-330).
NB Met resumptie van het totaal van de uitgaven (fo 327). Na de resumptie volgen nog een aantal posten; deze bevatten alleen opsomming van geleverde artikelen, met hoeveelheden, maar geen vermelding van bedragen.
c) "Tertius liber". Rekening van uitgaven voor bodeloon, 1527.08.20-1528.05.10 (fo. 322-343).
NB Met resumptie van het totaal der uitgaven (fo. 343).
laatste wijziging 26-03-2024
13.225 beschreven archiefstukken
5.243 gedigitaliseerd
totaal 117.690 bestanden
Kenmerken
Datering:
(969) 1107-1543 (2020)
Auteur:
I.A. Nijhoff, A.H. Martens van Sevenhoven, P.J. Meij, A.H. Jenniskens, J. den Draak, M. van Driel, red. F.J.W. van Kan
Categorie:
laatste wijziging 26-03-2024
13.225 beschreven archiefstukken
5.243 gedigitaliseerd
totaal 117.690 bestanden