Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Regesten

Regesten

Regest

Een regest is een korte samenvatting van een brief/akte met datum en namen van afzender en geadresseerde. Regesten worden over het algemeen alleen gemaakt van brieven/akten van vóór 1500. Lang niet alle brieven/akten zijn op die manier beschreven. Persoonsnamen worden weergegeven in de spelling waarin ze in de akte voorkomen. De regesten zijn afkomstig uit de toegangen op oudere bestuursarchieven en diverse huis- en familiearchieven. Het aantal groeit nog steeds.

Hoe zoekt u door de regesten?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Vervolgens vindt u rechterkant van het scherm verschillende filters. Als u op een filter klikt, kunt u uw zoekresultaten meer specifiek maken. 
 
Filter: 0376x
beacon
143  regesten
sorteren op:
 
 
 
 
Inventaris
4. Regesten
Regest
28 Jacop van Bronckhorst, heer tot Batenborch en tAnholt, keurt goed, dat Henrick van Bronckhorst Gijsberts zoon eenige zielmissen in de St. Victoers kerk te Batenborch sticht, waarvan de inkomsten gaan uit zijn leengoederen, genaamd de Broickamp en het Kuperslant, gelegen in het schependom van Batenborch, onder bepaalde voorwaarden betreffende de lossing dier goederen.
Int jaer onss Heren dusent vierhondert vier ind tachtentieh op Sunte Mertens dach episcopi.
Oorspr. (Inv. nr. 43), met het geschonden zegel van den oorkonder in groene was.
 
 
 
 
 
Inventaris
4. Regesten
Regest
66 Dederich van Bronchorst, heer tot Bathenborch en Steyn, Dederich van Bronchorst en van Bathenborch, heer tot Anholt en Aengen Zundt (sic), Johan van Bronchorst en Bathenborch, vrijheer tot Rymborch en Grousfelt (sic), landdrost van Cleve, Willem van Flodorp, heer tot Daienbroeck en Luydt, Willem van Haerff, heer tot Alsdorp, Claes van Haerff, drost te Ghelckercken, ter eenre en Loedwich van Praet en van Moerkercken, heer van Carnes, Pietershoeck en West Barendrecht, ridder, Fransoys van Praet en van Moerkercken, Loedwich van Flandereu, heer tot Praet, Moerkercken, Wossteyne en Elferdyngen, Geret van Arkel, heer tot Hoeckelem, Merweyden, Weerdenborch, Ammerade en Leydeborch, Johan van der Aa, vrijheer tot Bochoffen, ridder, en Lubbert Torck, heer tot Hemmert, ter andere zijde, maken huwelijksche voorwaarden tusschen Herman van Bronchorst en van Bathenborch en Peternelle van Praet, waarbij onder meer bepaald wordt, dat Herman na den dood van zijn ouders al hunne goederen zal erven, waaruit hij eenige uitkeeringen zal hebben te doen, terwijl Peternelle o.a. zal inbrengen landerijen in het kerspel van Berchambacht, ter Ameyde, in de heerlijkheid Noerdeloos, te Spijck, in het kerspel van Dy Willigen buiten Schoenhoven, in den polder genaamd Mijns Heeren Landt bij Dordrecht, alsmede de helft van het veer te Papendrecht en het huis te Cats in Zeelant.
Gedaen in den jair onss Heeren duysent vijffhondert und acht ind twyntich den negenden dach van de maendt van Junio naer tscriven van den Hove van Hollandt.
Oorspr. (Inv. nr. 13), met de zegels van den eersten oorkonder, den bruidegom, den zevenden oorkonder, de bruid en de overige oorkonders, met uitzondering van de zegels van den derden, den negenden en den Iaatsten oorkonder, welke verloren zijn. De zegels van den zevenden, achtsten, tienden oorkonder en van de bruid zijn in roode was; de overige zegels in groene was.
Datering:
1528 Juni 9
NB:
Oorspronkelijk 0243 Charterverzameling, inv.nr. 2233.
Toegangsnummer:
0376 Huis Batenburg
Ga naar dit stuk:
Dederich van Bronchorst, heer tot Bathenborch en Steyn, Dederich van Bronchorst en van Bathenborch, heer tot Anholt en Aengen Zundt (sic), Johan van Bronchorst en Bathenborch, vrijheer tot Rymborch en Grousfelt (sic), landdrost van Cleve, Willem van Flodorp, heer tot Daienbroeck en Luydt, Willem van Haerff, heer tot Alsdorp, Claes van Haerff, drost te Ghelckercken, ter eenre en Loedwich van Praet en van Moerkercken, heer van Carnes, Pietershoeck en West Barendrecht, ridder, Fransoys van Praet en van Moerkercken, Loedwich van Flandereu, heer tot Praet, Moerkercken, Wossteyne en Elferdyngen, Geret van Arkel, heer tot Hoeckelem, Merweyden, Weerdenborch, Ammerade en Leydeborch, Johan van der Aa, vrijheer tot Bochoffen, ridder, en Lubbert Torck, heer tot Hemmert, ter andere zijde, maken huwelijksche voorwaarden tusschen Herman van Bronchorst en van Bathenborch en Peternelle van Praet, waarbij onder meer bepaald wordt, dat Herman na den dood van zijn ouders al hunne goederen zal erven, waaruit hij eenige uitkeeringen zal hebben te doen, terwijl Peternelle o.a. zal inbrengen landerijen in het kerspel van Berchambacht, ter Ameyde, in de heerlijkheid Noerdeloos, te Spijck, in het kerspel van Dy Willigen buiten Schoenhoven, in den polder genaamd Mijns Heeren Landt bij Dordrecht, alsmede de helft van het veer te Papendrecht en het huis te Cats in Zeelant.
Gedaen in den jair onss Heeren duysent vijffhondert und acht ind twyntich den negenden dach van de maendt van Junio naer tscriven van den Hove van Hollandt.
Oorspr. (Inv. nr. 13), met de zegels van den eersten oorkonder, den bruidegom, den zevenden oorkonder, de bruid en de overige oorkonders, met uitzondering van de zegels van den derden, den negenden en den Iaatsten oorkonder, welke verloren zijn. De zegels van den zevenden, achtsten, tienden oorkonder en van de bruid zijn in roode was; de overige zegels in groene was.
 
 
 
 
 
Inventaris
4. Regesten
Regest
2bis Willem, oudste zoon tot Gulich, hertog van Gelre en graaf van Zutphen, zegt zijn neef en raad heer Derieli van Bronchorst, heer van Batenborch, die hem bijstand tegen zijne tante Van Bloys e.a. heeft beloofd, wederkeerig hulp toe. Gegeven int jaer onss Heren dusent driehondert acht ende tsoeventich des Vrydaechs nae Remigii.
 
 
 
 
 
Inventaris
4. Regesten
Regest
2 Schepenen van Birbacum oorkonden, dat Hylarius, zoon van Cristina, genaamd Fox, na opdracht door zijne moeder en met toestemming van den heer van den grond, aan Henricus, genaamd Moens, opdraagt het vruchtgebruik van een mansio in de parochie van Birbacum, waarvoor laatstgenoemde jaarlijks ½ mud rogge zal afdragen.
Datum anno Domini Mo CCCo sexagesimo tercio mensis Decembris die decima quarta.
Oorspr. (Inv. nr. 66), met het geschonden schependomszegel in groene was.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal