Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Huis Middachten

0522 Huis Middachten

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Inventarisatie
4. Bijlagen
Inventaris
1. 1331-1844
N.B. Inventaris van P.N. van Doorninck, 1897.
1.06. Kerk te Ellekom
0522 Huis Middachten
Inventaris
1. 1331-1844
N.B. Inventaris van P.N. van Doorninck, 1897.
1.06.
Kerk te Ellekom
493 Walraven van Muerse, heer tot Baer, marckrichter der marck van Ellinchem, Henrick van Middachten, ritter, Zweder van Huete, kirckheer tot Ellinchem, Aernt Harmensz, Gadert Winterpol, Zele in de Broul, Willem Noordinck, Henrick van Tiel en Aernt Hughensoen, markgenoten en erfgenamen van de mark van Ellinchem, geven een halve heyter hove holts in de genoemde mark tot behoef der costerie en des costers van Ellinchem op voorwaarden als volgt: Henrick van Horstel, coster en vicarius van Ellinchem, heeft gegeven voor de halve hoeve holt 25 Arnhemsche gulden en met deze 25 gulden is gekocht een missael, daar men missen uit zal lezen op het altaar, dat in de kosterij hoort en zo zal Henrick van Horstel en zijne opvolgers vijf memoriën houden des jaars.
De eerste maandags na Ellinchemmer kermis voor Walraven van Muerse en de heerscap van Baer, die gestorven zijn en nog sterven zullen.
De tweede des maandags na St. Marten in den winter voor Henrick van Middachten en de heerscap van Middachten, die gestorven zijn en nog sterven zullen.
De derde des maandags na onser vrouw lichtmisse voor de gemeene erfgenamen en markgenoten, die gestorven zijn en nog sterven zullen.
De vierde memorie zal wezen op maandag na beloken paschen voor Sweder, kerkheer tot Ellinchem en zijne nakomelingen, pastoors tot Ellinchem.
De vijfde memorie zal wezen op den sterfdag van den koster Henrick van Horstel, of als de dag daartoe niet geschikt is op den dag daarna, voor hem en voor diegenen hij wenst, 1426 september 23 (des manendaghes nae sunte Lambert des hilghen bisscops). 1 charter
N.B. Op perkament, van de twee uithangende zegels van Walraven van Muerse en Henrick van Middachten is het laatste nog aanwezig in groen was. i
494 Henrick van Middachten, ritter, sticht een altaar in de kerk van Ellinchem aan de noordzijde voor aan het koor; in die ere Gaets, Marien sijne liever moeder, sunte Jacob die meerre, sunte Georgien ende sunt Katherinen; voor de zielen van zijne ouders, van hem zelf, van Johanna, zijne huisvrouw, van zijne dochter Elsbe en haar echtgenoot Johan van Raesfelt en voor de nakomelingen te Middachten. Hij schenkt als priesterlijke provende aan dit altaar:
1. een slag, gelegen bij Baer, met zijn dijk, geldende thans 19 oude schilden jaars,
2. twee stukken land, gelegen in het torfland bij Hieker, thans verpacht aan Goosen Beker voor 4 oude schilden jaars,
3. een hofstad te Ellinchem, in de Huerne, daar Reijnken Aelberts nu op woont,
4. de halve tiende in het kerspel Brummen met de smalle tiende, genaamd Vijtshof, welke tiende Evert van der Voorst levenslang in vruchtgebruik heeft,
waarvoor enige zielmissen gelezen moeten worden.
Verder bepaalt hij, dat de gifte en collatie van dit altaar altijd zal blijven aan hem, zijne erfgenamen of nakomelingen te Middachten; voor de eerste maal begiftigt hij hiermede Frederick Davenijt, zijn kapelaan, 1446 februari 3 (des naesten daghes nae onser liever vrouwen dach purificacio); getransfigeerd. 1 charter
N.B. Op perkament, van de uithangende zegels van Henrick van Middachten, Johan van Raesfelt, Elsbe van Middachten en Henrick van der Voerst, kerkheer tot Ellinchem, zijn nog aanwezig het tweede en vierde in groen was.
Getransfigeerd aan de acten van 17 mei 1446 en 4 juli 1501.

Kenmerken

Datering:
1329-1949
Auteur:
P.N. van Doorninck, W. Wijnaendts van Resandt, J. Hofman, M. van Driel
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal