Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding * 
01. Openbaarheid en citeren
02. Bestuur in Gelderland
03. Historisch overzicht
04. Bestuursorganen
05. Het Appellationsgericht van het Kwartier van Zutphen
06. Belastingheffing
06.1. Algemeen
06.2. Generale middelen
06.3. Verponding
06.4. Andere belastingen
0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden
Inleiding1
06. Belastingheffing
06.4.
Andere belastingen
Pondschatting

Pondschatting was een algemene term voor een directe vermogensbelasting, die door de landsheerlijke overheid werd geheven. Steden en ridderschap moesten steeds opnieuw toestemming geven. Heffingsgrondslag was het totaal geschatte vermogen aan onroerende goederen. Zie R. van Schaïk, Belasting, bevolking en bezit in Gelre en Zuphen (1330-1550). Dissertatie (Hilversum, 1987) 56-71.



Contributie

Met 'contributie' wordt de (incidentele) brandschatting bedoeld die in de eerste helft van de 17e eeuw in het Kwartier van Zutphen aan de Spanjaarden werd betaald. Deze groeide later soms uit tot een geregelde inkomstenbelasting. Omgekeerd moesten ook inwoners van gebieden in handen van de vijand contributie betalen.



Alienatien

Eigendomsovergang van onroerend goed, heerlijkheden, leenkamers, tienden, tijnsen, erfpachten, uitgangen, stedigheden en renteverschrijvingen door koop, verkoop, ruiling, verpanding of vervreemding, werd belast met de 50e penning van de waarde voor inwoners van de republiek, het dubbele, de 25e penning, voor uitheemsen. Beide partijen betaalden de helft.

Bij koop van goederen uit een desolate boedel of bij gerechtelijke verkoop betaalden inwoners de 100e penning en uitheemsen de 50e penning.



Collateraal

Vererving in de zijlijn (collaterale successie) van onroerende goederen als vermeld onder de Alienatien, verder van los- en lijfrenten, obligaties op het kwartier en lagere kwartierlijke overheden en obligaties, renten en schuldbrieven op onroerende goederen van particulieren werd belast met de 50e penning voor inheemsen en de 25e voor uitheemsen (sinds 1795 de 40e respectievelijk 20e penning).
Impost op de redemptie der non alienatie en collaterale successie

Overheids- of andere instellingen buiten Gelderland (stabile corpora), die onroerend goed bezaten dat niet vererfde of werd verkocht, moesten eens in de 33 jaar de 15e penning betalen. De geestelijke corpora in de provincie Utrecht en de Balije van Utrecht van de Duitse Orde betaalden eens in de 40 jaar de 20e penning. De lokale overheden moesten lijsten van dergelijke goederen opstellen, gebaseerd op de verponding.



Ambtgeld

Belasting op alle permanente ambten, waarbij de bekleders bij hun ambtsaanvaarding een tax moesten voldoen, gerelateerd aan het belang of de hoogte van de inkomsten.



Klein zegel

Alle stukken met een officieel karakter moesten op papier met een opgedrukt zegel worden gesteld. Het tarief werd bepaald aan de hand van een uitgebreide lijst. De commissaris van het klein zegel werd door het Kwartier aangesteld. Gezegeld papier, aangemaakt door de zegelklopper, moest contant worden betaald.



Passagegeld

Dit werd geheven van personen die de rivier op- of afvoeren of passeerden met een koets die niet hun eigendom was.



Tax (Consumptietax)

Dit was geen aparte belasting. Leden van de Ridderschap, de landgerichten en de stedelijke magistratuur, landschrijvers, predikanten, ontvangers en andere functionarissen hadden het recht in plaats van de meeste imposten jaarlijks een vast bedrag te betalen, de tax. De aanslag van deze getaxeerde leden gebeurde volgens lijsten.
07. Beheer van de geestelijke goederen
08. Geschiedenis van de archieven en verantwoording van de inventarisatie
09. Hulpmiddelen bij het onderzoek
10. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1438-1813
Auteur:
K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal