Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Kernplaatsen

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
333  kernplaatsen
sorteren op:
 
 
 
 
Kernplaats
Bocholt (D)
Kernplaats:
Bocholt (D)
Beschrijving:
Protestantse inwoners van het ‘Ambt van Boeckholt’ kerkten wel in Aalten.
Naamlijst DTB: Aalten
 
 
 
 
 
Kernplaats
Boeicop (ZH)
Kernplaats:
Boeicop (ZH)
Beschrijving:
De katholieken van Boeicop behoorden tot de RK statie Rhenoy. Het verzorgingsgebied van deze statie omvatte naast Rhenoy ook Rumpt, Gellicum, Acquoy en in de aangrenzende Vijfheerenlanden ( toen ZH) de plaatsen Asperen, Heukelum, Leerdam, Diefdijk, Boeicop, Heicop, Schoonrewoerd, Middelkoop, Laageind en Leerbroek. De doopinschrijvingen beginnen in 1728.
Naamlijst DTB : geen
 
 
 
 
 
Kernplaats
Boel, Den
Kernplaats:
Boel, Den
Beschrijving:
Buurtschap onder Ressen, waarvan de Nederduits-gereformeerde inwoners in Ressen kerkten.

De Rooms-katholieken hoorden onder de statie van Oosterhout. Deze werd in december 1796 opgericht. Vóór die tijd komen de katholieken voor onder de staties Eimeren en Huissen-Vicarie.
DTB 253 is een extract uit het katholieke doopboek van Oosterhout met dopelingen uit Den Boel over 1796-1811. Dit laatstgenoemde deel is opgenomen in de Naamlijst DTB Ressen, als horende onder de burgerlijke gemeente Ressen.

Naamlijsten: Ressen (NG/BG), Oosterhout-Lent- en-Slijk-Ewijk (RK), Huissen-Vicarie (RK)
 
 
 
 
 
Kernplaats
Borculo
Kernplaats:
Borculo
Beschrijving:
De Nederduitsgereformeerden vormden de kerkelijke gemeente Borculo. Behalve inwoners van de stad Borculo hoorden daaronder ook inwoners van de buurtschap Den Dijck. Dit blijkt uit een lidmatenlijst van 1667. Zie voor kerkgangers van omringende buurtschappen onder Geesteren en Gelselaar. De inwoners van Haarlo en Waterhoek kerkten in Eibergen.
Gereformeerden uit Borculo zijn verder nog te vinden onder Markelo (Ov.) en Diepenheim (Ov.).
Tijdens de bezetting door Münsterse troepen in 1672-1674 was er vrijheid van godsdienst voor de katholieken en werd de uitoefening van de protestantse godsdienst opgeschort.

De Rooms-katholieke statie te Drietelaar (Huize De Rietelaar/ Drietelaar onder Borculo) is in 1795 opgericht. Zij omvatte ook Boschheurne, Gelselaar, Geesteren, Waterhoek en (incidenteel) Lintvelde. In 1802 komt een huwelijk voor, gesloten te Vreden (D).
Vóór 1795 hoorden de katholieken onder de statie te Rietmolen. In de registers komen inwoners voor van Borculo, Geesteren, Gelselaar, Nederbiel en Overbiel. Katholieke inwoners van Borculo komen verder voor onder de staties te Goor (Ov) en Zwillbrock (D).

De burgerlijke gemeente Borculo omvatte de stad Borculo, de kerkdorpen Geesteren en Gelselaar en de buurtschappen Drietelaar (De Rietelaar), Haarlo, Heure, Kulsdom, Lemperhoek, Nederbiel, Overbiel, Respelhoek en Waterhoek. In de registers komt ook de naam Den Dijck voor als naam van een (verdwenen?) buurtschap.

Naamlijsten: Borculo (NG/BG) en Borculo-Drietelaar (RK), Rietmolen (RK).
Van Geesteren en Gelselaar zijn afzonderlijke lijsten.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal