Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: ORA Arnhem

2003 ORA Arnhem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Archiefvormer en archief
Inventaris
3. Vrijwillige rechtspraak
3.1. Schepenkistoorkonden
3.1.1. Inleiding
3.1.1.3. Naschrift
N.B. Auteur: R.A.D. Renting.
2003 ORA Arnhem
Inventaris
3. Vrijwillige rechtspraak
3.1. Schepenkistoorkonden
3.1.1. Inleiding
3.1.1.3.
Naschrift
N.B. Auteur: R.A.D. Renting.
Aan de uitvoerige beschouwing, welke Jhr. Dr D.P.M. Graswinckel gewijd heeft aan de Arnhemse Schepenkistoorkonden, valt weinig toe te voegen.
Op de rugzijden van de stukken staan notities, gevloeid uit de pen van de Arnhemse burgemeester Mr D. Weerts. In de veertiger jaren der negentiende eeuw heeft hij samengesteld een "Register der Chartres en Privilegiën van de Stad Arnhem, welke berusten in de zoogenaamde Brandkast op het Raadhuis aldaar op de Kamer No. 4- zijnde dezelve volgens de jaren geschikt" (Inventaris Jhr. Dr D.P.M. Graswinckel: Oud Archief der Gemeente Arnhem, No. 6362).
Alle oorkonden (behalve misschien No. 87), waarvan ik hier de regesten bijeengebracht heb, zijn door Mr Weerts bekeken, op de rugzijde gedateerd en in het voornoemde "Register" in nogal chronologische wanorde -ondanks de aanduiding dat ze volgens de jaren geschikt zijn- beschreven.
Behalve in de door Jhr. Graswinckel vermelde acten, wordt ook in die van 31 October 1319 gewag gemaakt van de Stadsschepenkist, waarin deze stukken bewaard geweest zouden zijn.
Op één merkwaardigheid wil ik wijzen, nl. dat er in de oorkonde van 16 Augustus 1306 gesproken wordt over bezegeling. In de corroboratie leest men: in cuius rei testimonium et munimen sigillum oppidi nostri praesentibus est appensum. Ook laat een incisie vermoeden dat er inderdaad een zegel geweest is. Het stuk verschilt overigens in inhoud geenszins van de andere uit deze collectie, evenmin als dat het geval is met de oorkonde van 29 Juli 1331, welke ook sporen van bezegeling heeft.
Ik ben er van uitgegaan dat de Arnhemse schepenen de Jaardagstijl en niet de Kerststijl gebruikten. Uit de stukken zelf viel het niet op te maken.
Voor de munten heb ik de Latijnse benamingen behouden.

Kenmerken

Datering:
1293-1811 (1820)
Auteur:
D.P.M. Graswinckel, R.A.D. Renting
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal