Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oud archief Arnhem

2000 Oud archief Arnhem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Voorwoord
4. Overzicht der opeenvolgende besturen
5. Verhouding van de stad tot gewest en kwartier
6. Geschiedenis van het archief
7. Toelichting tot de inventarisatie
Inventaris
1. Stad Arnhem
1.14. Armwezen
1.14.2. Stedelijke instellingen van weldadigheid
2000 Oud archief Arnhem
Inventaris
1. Stad Arnhem
1.14. Armwezen
1.14.2.
Stedelijke instellingen van weldadigheid
1.14.2.1. Het Nassausch Weduwenhuis
N.B. ANNA VAN NASSAU-MANDERSCHEID, vrouw van LODEWIJK GUNTHER VAN NASSAU, den broeder van graaf WILLEM LODEWIJK, vermaakte bij codicil van het jaar 1606 een bedrag van 2000 Carolus' guldens, om daarmede een woning aan te koopen en in te richten tot het verschaffen van onderdak aan 6 oude vrouwen. Ter voldoening aan de bepalingen in genoemd codicil werd in 1606 een huis in de Kerkstraat gekocht. De eerste rentmeester was JOHAN VAN GOLSTEIN, rentmeester van de Veluwe, die aan graaf ERNST CASIMIR rekening en verantwoording aflegde. Deze graaf maakte in 1624 de oudst bekende ordonnantie voor het huis, welke in 1650 door graaf WILLEM FREDERIK vernieuwd werd.
In 1728 nam de magistraat van Arnhem het toezicht op het Weduwenhuis op zich, aangezien het beheer te wenschen overliet. De stad stelde een rentmeester aan, doch ondanks deze nieuwe regeling raakte het huis meer en meer in verval. Tenslotte werd in 1805 een regeling getroffen, waarbij bepaald werd, dat de administrateur van de domeinen van den prins van Oranje het recht zou krijgen, een plaats voor één oude vrouw aan te wijzen in het aan de stad toebehoorende St. Catharinae gasthuis. In 1814, bij den terugkeer van het Huis van Oranje, kreeg Koning WILLEM I dat recht. Het wordt heden ten dage nog door H.M. de Koningin uitgeoefend. Bij de regeling van 1805 vervielen de eigendommen en inkomsten aan de stad.
Vergelijk: A. OLTMANS, Het Nassausche Weduwenhuis te Arnhem, in: Bijdragen en mededeelingen van Gelre, XXXI.

Kenmerken

Datering:
1264-1885
Auteur:
D.P.M. Graswinckel
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal