Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Klooster Bethlehem bij Doetinchem

0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van het archief en de inventarisatie
3. De huidige toegang
4. Literatuur
Inventaris
2. Akten en brieven
N.B. Hierbij ook enkele andere soorten stukken. Het gaat hier om de door Sloet genummerde stukken, voorzover fysiek aanwezig (in ieder geval in de tijd van Sloet) en niet alleen als afschrifit in het cartularium.
2.07. 1451-1475
549 Paus Calistus, in aanmerking nemende, dat voorheen de Augustijner kloosters van St. Maria buiten Nuis, van St. Laurentius te Bethlehem, van St. Johannes bapt. te Aken en van St. Meynulphus te Budeken zich verenigd hadden tot een algemeen kapittel onder dat van Nuis; - dat later sommigen die vereniging hadden verlaten en zich aan het kapittel van Windeshem onderworpen, waardoor het klooster te Bethlehem zonder toezicht bleef; - dat daarvoor zijn voorganger paus Nicolaas den 14 september 1454 (decimo octavo kal. octobris pontificatus sui anno octavo) het klooster van St. Laurens te Bethlehem onder het kapittel van Windeshem had gesteld; - dat echter wegens het inmiddels voorgevallen overlijden van paus Nicolaas, de brief niet opgemaakt was; - bekrachtigd de genoemde beschikking van zijnen voorganger, met bepaling, dat die geacht zou worden werkelijk op den genoemden dag genomen te zijn, 1455 april 20 (Datum Rome apud Sanctum Petrum anno incarnationis dominice millesimo quadringentesimo quinquagesimo quinto duodecimo kal. may pontificatus nostri anno primo).
N.B. Aan het koord uithangend loden zegel van paus Calistus III.
0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem
Inventaris
2. Akten en brieven
N.B. Hierbij ook enkele andere soorten stukken. Het gaat hier om de door Sloet genummerde stukken, voorzover fysiek aanwezig (in ieder geval in de tijd van Sloet) en niet alleen als afschrifit in het cartularium.
2.07. 1451-1475
549
Paus Calistus, in aanmerking nemende, dat voorheen de Augustijner kloosters van St. Maria buiten Nuis, van St. Laurentius te Bethlehem, van St. Johannes bapt. te Aken en van St. Meynulphus te Budeken zich verenigd hadden tot een algemeen kapittel onder dat van Nuis; - dat later sommigen die vereniging hadden verlaten en zich aan het kapittel van Windeshem onderworpen, waardoor het klooster te Bethlehem zonder toezicht bleef; - dat daarvoor zijn voorganger paus Nicolaas den 14 september 1454 (decimo octavo kal. octobris pontificatus sui anno octavo) het klooster van St. Laurens te Bethlehem onder het kapittel van Windeshem had gesteld; - dat echter wegens het inmiddels voorgevallen overlijden van paus Nicolaas, de brief niet opgemaakt was; - bekrachtigd de genoemde beschikking van zijnen voorganger, met bepaling, dat die geacht zou worden werkelijk op den genoemden dag genomen te zijn, 1455 april 20 (Datum Rome apud Sanctum Petrum anno incarnationis dominice millesimo quadringentesimo quinquagesimo quinto duodecimo kal. may pontificatus nostri anno primo).
N.B. Aan het koord uithangend loden zegel van paus Calistus III.
Datering:
1455 april 20 (Datum Rome apud Sanctum Petrum anno incarnationis dominice millesimo quadringentesimo quinquagesimo quinto duodecimo kal. may pontificatus nostri anno primo)

Kenmerken

Datering:
1200-1611
Auteur:
I.A. Nijhof, J.J.S. Sloet, P.J.J. Moors, K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal