Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Vandaag vieren wij Openbaarheidsdag. Op deze dag worden veel archiefstukken openbaar die nog niet eerder, of alleen onder voorwaarden in te zien waren. 

Wanneer archiefstukken aan ons worden overgedragen zijn deze niet altijd gelijk te bekijken. Meestal is dit om de privacy van nog levende personen te beschermen. Over particuliere archieven maken wij afspraken met de schenkers. De beperking in openbaarheid wordt altijd vooraf vastgesteld. Dit betekent dat er jaarlijks nieuwe archieven openbaar worden.

Identificatie van in de oorlog gefusilleerde personen

Eén van de archiefstukken die vanaf vandaag te bekijken is, is een dossier waarin personen worden geïdentificeerd die bij de Emmapyramide in Rozendaal en bij kamp Avegoor in Ellecom gefusilleerd zijn. Het dossier bevat informatie uit de jaren 1945 tot en met 1948.

 De hoofdstraat in Velp met rechts het gebouw van de Rotterdamsche Bank
De hoofdstraat in Velp met rechts het gebouw van de Rotterdamsche Bank.

Tussen november 1944 en april 1945 veranderde de Sicherheitsdienst het statige gebouw van de Rotterdamsche Bank aan de Hoofdstraat in Velp in een gruwelijke gevangenis. De kluizen van het gebouw dienden als cellen waar de gevangenen verhoord werden. Twee massa-executies vonden plaats vlakbij de Emmapyramide in Rozendaal en kamp Avegoor in Ellecom. Hier werden in totaal 17 gevangenen gefusilleerd. De meeste van deze 17 gevangenen werden als twintigers gearresteerd voor het tegenwerken van de vijand. Na de oorlog was het onduidelijk waar de gevangenen waren vermoord. Pas een paar jaar later werden de graven ontdekt.

Over deze vreselijke gebeurtenissen was tot nu toe weinig informatie in onze collectie te vinden. Dit dossier, te vinden in het archief van de Gemeentepolitie Rheden, bevat een gedetailleerd verslag over de identificatie van de gefusilleerde personen.

1501 3366 groep ss ers kamp avegoor
Groep Nederlandse SS-ers voor huis Avegoor.

Het dossier bevat officiële politiestukken, maar ook persoonlijke stukken en spullen. In bijna ieder identificatierapport zit een pasfoto van de overledene. Bij één van de identificaties zit zelfs een stukje stof van het colbertje dat de overledene droeg. In andere rapporten is een persoonsbewijs te vinden. Er zijn ook een aantal persoonlijke geschreven stukken te vinden in het dossier, zoals een brief geschreven door de ouders van één van de overledenen. Zij wisten na de oorlog niet waar hun zoon was gebleven.

Het dossier is te vinden in toegangsnummer 2506 Gemeentepolitie Rheden, in inventarisnummer 775. De scans van het stuk zijn in de loop van deze week beschikbaar. De rapporten bevatten foto's van de gefusilleerde personen. Deze kunnen als schokkend worden ervaren.

In dit overzicht vindt u alle archieven die vanaf vandaag te bekijken zijn. 

Afbeeldingen:
De hoofdstraat in Velp met rechts het gebouw van de Rotterdamsche Bank, 1514-01-518, Newo, Public Domain Mark 1.0 licentie.
Groep Nederlandse SS-ers voor huis Avegoor, 1501 - 3366, Public Domain Mark 1.0 licentie.

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal