Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Bij het invoeren van de ‘Wittebroodsweken’ scans op VeleHanden worden punten verdiend. Deze zijn in te leveren tegen de onderstaande presentjes.

Hoe werkt het?

Hieronder staan verschillende presentjes waaruit u kunt kiezen. Op uw persoonlijke pagina op VeleHanden kunt u bij uw puntenoverzicht coupons aanmaken. Op deze coupons vult u de hoeveelheid punten in die overeenkomen met de door u gewenste beloning. Stuur ons een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin de volgende informatieL

    • Kies de gewenste beloning
    • Uw naam
    • Kiest u voor een boek? Vul dan ook uw adresgegevens in
    • Let op: rond de helft van elke maand verwerken wij alle aanvragen en worden de presentjes verzonden.

 

1. Bedrijf en bestaan. Twee eeuwen economische geschiedenis van Gelderland

Het boek Bedrijf en bestaan. Twee eeuwen economische geschiedenis van Gelderland

In de voorbije twee eeuwen is Gelderland onherkenbaar veranderd. Omstreeks 1800 was het een agrarisch gewest, waar de stadjes kleine eilanden waren in een zee van landbouwgrond en heidevelden. Na 1850 groeiden de steden en kwam de industrie op. Die industrie veranderde het landschap. Stad en platteland werden omstreeks 1950 gedomineerd door hoge fabrieksschoorstenen. Onder druk van concurrentie uit lagelonenlanden zou die industrie later weer voor een groot deel verdwijnen. 
Auteur Piet van Cruyningen biedt met dit boek een helder beschreven en prachtig geïllustreerd overzicht van 200 jaar economische dynamiek in Gelderland. (WBooks).

Vereist aantal punten: 2150

2. Schatkamers van Nederland 

Het boek Schatkamers in Nederland

In ‘Schatkamers van Nederland’ brengen ANWB, het Nationaal Archief, de Regionaal Historische Centra de geschiedenis van Nederland met historische kaarten tot leven. De collectie kaarten en de bijbehorende gids geven een uniek beeld van de ontwikkeling van onze steden en het landschap met terugkerende elienten als de strijd tegen het water en de groter wordende mobiliteitswens. 
De selectie uit de Nederlandse cartografie varieert van een middeleeuwse kaart uit 1550 tot een Russische stafkaart uit 1977. Met autoroutes, fietsroutes of wandelroutes in heel Nederland. 
Voorzien van tips waarmee u zelf ontdekt en beleeft welke sporen er in het huidige landschap zijn achtergebleven. 
Naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de box nog 22 andere kaarten, die in tijdperk variëren van de middeleeuwen tot de koude oorlog. Schatten die de 12 provinciale archieven beheren en nu met iedereen gedeeld kunnen worden. (ANWB)

Vereist aantal punten: 1900

3. Kleinood van het Gelders Archief

Het boek Kleinood van het Gelders Archief

Wie beseft dat het Gelders Archief al meer dan twee eeuwen een kostbare historische collectie beheert? Omdat besef te vergroten hebben Elio Pelzers en Fred van Kan enkele tientallen fonkelende diamantjes uit de collectie van ons archief bij elkaar gebracht in dit rijk geïllustreerde boekje. Denk bijvoorbeeld aan onze oudste archiefstukken, mooie foto’s, prenten, kaarten en affiches. Kortom: prachtig materiaal dat een kleurrijk beeld geeft van de geschiedenis van de mooie provincie Gelderland. (Gelders Archief, Arnhem)

Vereist aantal punten: 1650

4. Punch, Kandeel en Clairet. Historische drankjes om zelf te maken

het boek Punch, Kandeel en Clairet. Historische drankjes om zelf te maken

Aan de hand van originele, historische recepten uit handgeschreven bronnen laat historicus en vinoloog Mariëlla Beukers zien hoe mensen zelf hun frisdranken en likeurtjes maakten, in een tijd waarin je deze nog niet kant en klaar kon kopen. De originele recepten gaan vergezeld van een moderne bewerking voor onze tijd, zodat je ze zelf kunt uitproberen. En met de korte historische achtergronden kom je te weten wanneer de drankjes werden gedronken, wie ze maakten en hoe je aan de ingrediënten kon komen.
Maak je eigen limonades, likeur, kruidenwijn en warme winterdrankjes. Lees over bekende en onbekende drankjes als hypocras, celibat, kruisbessenwijn, meiwijn en witbier. En ontdek hoe verschillende drankjes werden gebruikt als medicijn.

Vereist aantal punten: 1025

5. Ridders van Gelre. Ons verloren Hertogdom

Het boek Ridders van Gelre. Ons verloren Hertogdom

Een kleurrijk en grappig stripalbum over de sprookjesachtige geschiedenis van Gelderland met draken, ridders, kastelen, oorlog en liefde. Een must-read voor iedere trotse Gelderlander van 8 tot 80! Hertog Karel van Gelre staat op uit zijn praalgraf en slaat twee gewone jongens tot Ridders van Gelre. De Ridders krijgen een bijzondere opdracht: onderzoek de geschiedenis van het verloren hertogdom Gelre. Een meisje uit het Duitstalige deel van Gelderland is hun gids. Met behulp van de Gelderse vlag reist het drietal op magische wijze door de geschiedenis van Gelderland.

Vereist aantal punten: 900


6. Het Gelderland boek

Het boek Het Gelderland boek

Gelderland is een zeer gevarieerde provincie met uitgestrekte natuur, een bewogen historie en belangrijke steden. Het Gelderland Boek toont de veelkleurigheid van de provincie met circa 370 prachtige illustraties en bijbehorende korte teksten. Zowel tragische als blije gebeurtenissen, dramatische en belangrijke plekken komen aan bod in dit boek, waaraan alle Gelderse archieven hebben meegewerkt. Voor iedere Gelderlander een feest van herkenning.

Vereist aantal punten: 1300

7. Het Achterhoek boekHet boek Het Achterhoek boek

De Achterhoek, met zijn prachtige landschap, dorpen en steden, heeft een interessante geschiedenis van land en mensen. In meer dan 260 afbeeldingen geeft Het Achterhoek boek een beeld van geschiedenis en erfgoed van de Achterhoek. Van torenstad Zutphen tot boekenstad Bredevoort, van Berkel tot Oude IJssel en van de klompenmakerij in Beltrum tot de bierbrouwerij in Groenlo.

Vereist aantal punten: 1300

8. Arnhem 40-45

Het boek Arnhem 40 45

Arnhem 40-45 laat meer zien dan de Slag om Arnhem, de evacuatie en de verwoesting. Arnhemi herbergde een enorm aantal militairen en Duitse instellingen – van het Dienstpostamt, de Deutsche Buchhandlung tot het militaire vliegveld Deelen. En tussen al dat militair vertoon leefden de Arnhemimers vijf jaar in hun bezette stad. Wat was het lot van de joodse Arnhemmers? Wat deed de bezetting met het dagelijks leven? Met vervoer, sport, cultuur?

Vereist aantal punten: 1650

9. Rivierenland 40-45

Het boek Rivierenland 40-45

Rivierenland 40-45 laat aan de hand van bijzondere foto’s zien hoe bezetting onderdrukking werd in het door oorlogsgeweld getroffen rivierengebied. De Duitsers brachten soldaten en politie onder in de kleine steden Tiel, Culiborg en Zaltbommel, ook manifesteerde de NSB zich er nadrukkelijk. De met zachte hand begonnen bezetting werd steeds bruter.Historicus Sil van Doornmalen maakte een selectie van foto’s uit de rijke collecties van het Regionaal Archief Rivierenland, maar ook uit particuliere collecties en erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. De foto’s in Rivierenland 40-45 laten vijf bewogen jaren zien.

Vereist aantal punten: 1650

10. Het Nederlandse meisje. Audrey Hepburn en haar tijd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het boek Het Nederlandse meisje. Audrey Hepburn en haar tijd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Audrey Hepburn is nog altijd een van de meest geliefde Hollywoodsterren, maar geen enkele van de over haar geschreven biografieën beschrijft haar intense ervaringen tijdens de vijfjarige bezetting van Nederland. Tijdens de oorlog assisteerde ze dokters bij de Slag om Arnhem en maakte ze de Hongerwinter van 1944 door. Maar de oorlogsjaren brachten ook overwinningen mee: ze werd de beroidste ballerina van Arnhem. Audrey's eigen herinneringen, interviews met bekenden, dagboeken en nieuw onderzoek werpen licht op deze onbekende periode uit haar leven.

Vereist aantal punten:  1500

 

Adres