Presikhaaf was vroeger een landgoed. Weten hoe dit zit?
Het is nu lastig voorstellen, maar Presikhaaf was ooit een landgoed. Het is zelfs één van de oudste landgoederen van Arnhem.
Presikhaaf als landgoed bestaat sinds de middeleeuwen. Aan het begin van de veertiende eeuw kwam het landgoed in handen van de familie Van Presichaven. Deze familie bezat het landgoed tot 1450.
In 1735 werd het landgoed uitgebreid met een klooster, klooster Bethanië.
Op het klooster woonden zusters. Bethanië was vooral bijzonder omdat de nonnen er boeken kopieerden. Het was toen niet vanzelfsprekend dat vrouwen konden lezen en schrijven. Hier werd ook het mirakelboek van de Heilige Eusebius geschreven, de beschermheilige van Arnhem. Het mirakelboek bewaren wij in onze collectie.
Het oude huis Presikhaaf brandde in 1847 af. Iets verderop werd een nieuw huis gebouwd, Groot Presikhaaf. Dit huis is onder andere gebruikt als hotel. Na de Tweede wereldoorlog heeft Groot Presikhaaf nog een aantal functies gehad tot het gebouw weer afbrandde in 1974.
In de jaren 50 werd er aan de wijk Presikhaaf gebouwd zoals we die nu kennen. De bouw van Presikhaaf was de eerste stadsuitbreiding van Arnhem-Noord.
Wil je meer weten over Landgoed Presikhaaf? Het archief van Landgoed Presikhaaf is te vinden in onze collectie. Bekijk foto's van Presikhaaf door de jaren heen in onze beeldbank.
Wat vind je nog meer bij het Gelders Archief?
Wij bewaren allerlei archieven van Gelderland. Archieven van woonplaatsen, rechtbanken, adellijke families, bedrijven, kerken en nog veel meer. Bekijk het filmpje hieronder om te weten welke archieven dat precies zijn. Zoek ook in het archievenoverzicht. Hierin vind je alle archieven uit onze collectie geordend op thema.
Veel archiefstukken worden gescand en kun je vanuit huis bekijken. Lees meer over onze scannen op verzoek-service.
Hulp nodig? Bekijk de veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op.
Afbeeldingen:
1553-163, Public Domain Mark 1.0 licentie.
1551-2944, Jacobus Stellingwerf, Public Domain Mark 1.0 licentie.
1551-2996, Public Domain Mark 1.0 licentie.