Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Oude kaart van Roermond

Onlangs heeft het Gelders Archief een collectie van twintig historische kaarten in ontvangst mogen nemen. De historische kaarten, geschonken door Dick Blonk, dateren uit de 17e en 18e eeuw en beelden heel Gelre af. Ook zijn er kaarten waarop één van de kwartieren van Gelre te zien is.

In de middeleeuwen was Gelre, een gebied groter dan het huidige Gelderland, verdeeld in vier kwartieren: het Kwartier van Veluwe (met daarin Arnhem), het Kwartier van Nijmegen, het Kwartier van Zutphen en het Overkwartier. Het Overkwartier besloeg toen grotendeels de huidige provincie Limburg, met Roermond als de hoofdstad.

Vormgeving

De meeste historische kaarten in deze collectie zijn rijkelijk geïllustreerd. Vaak bevatten ze een cartouche, in de cartografie is dit een versierde omlijst. Dit kan bijvoorbeeld een legenda zijn, maar ook een versierde omlijst van een gehele kaart. Op oude kaarten zoals deze zijn cartouches vaak kleine kunstwerkjes zonder verdere functie.

In de cartouche op de kaart hieronder staan bijvoorbeeld de stadsaangezichten en stadsplattegronden van een aantal Gelderse steden, de klederdracht van de bewoners van Gelre en Gelderse wapenschilden afgebeeld.

Oude kaart van kwartier Zutphen

Zeldzaam

De collectie bevat een kaart van Gelre uit 1602. Deze kaart is volgens schenker Dick Blonk het enige bekende exemplaar. Dit kan betekenen dat dit exemplaar zomaar het laatste bestaande exemplaar kan zijn, wat de kaart natuurlijk bijzonder én zeldzaam maakt!

NL AhGldA 3288 323

Ook bevat de collectie een zeldzame laatste staat van een kaart met daarop het adres van Theodorus Gaullaeus. Theodorus Gaullaeus (of: Theodoor Galle) was een bekende graveur uit Antwerpen aan het begin van de 17e eeuw. Zijn adres is terug te vinden rechtsonder de cartouche. 

NL AhGldA 3288 326

De kaarten zijn te vinden in toegang 3288, Kaartenverzameling Gelders Archief. Bekijk de kaarten hier.

Afbeeldingen:
Afbeelding boven: Menapii Evesché de Ruremonde, 1657. Gelders Archief, 3288-331, Nicolas Sanson, Public Domain Mark 1.0 licentie.
Afbeelding midden: Ducatus Gelriae nec non Comitatus Zutphaniae ca. 1652, Gelders Archief, 3288-329, Claes Janz. Visscher, Public Domain Mark 1.0 licentie.
Afbeelding onder links: Geldria, 1602. Gelders Archief, 3288-323, M. Quad, Public Domain Mark 1.0 licentie.
Afbeelding onder rechts: Geldriae, Cliviae, finitimorumque locorum verissima descriptio, ca. 1584, Gelders Archief, 3288-326, A. Ortelius; C. Sgrooten, Public Domain Mark 1.0 licentie.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal