Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Sinds kort is het archief van Chris Petter in te zien. Petter verzorgde jarenlang de graven van geallieerde militairen en zocht contact met nabestaanden. Het is een bijzonder archief van een man die zijn leven richtte op het aan de generaties na hem door geven wat er gebeurd is tijdens de oorlog, vooral in de omgeving van Arnhem.

Christianus Frederikus Petter, roepnaam Chris, is geboren op 12 januari 1933 en woonde zijn hele leven in Renkum. Hij verzorgde een groot deel van zijn leven de graven van Britse, Amerikaanse en Canadese militairen. Dat deed hij voornamelijk op de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek, maar hij verzorgde ook graven in Heteren, Groesbeek, Venray en andere plaatsen in Nederland.

Kinderen leggen bloemen bij de graven tijdens de Airborne-herdenking op de Arnhem Oosterbeek War CemeteryDaarnaast zocht hij nabestaanden van militairen op en onderhield hij intensief contact met hen. Om deze contacten te leggen moest hij vaak op onderzoek uit om die nabestaanden te vinden. Een bijzonder verhaal is dat over de gesneuvelde Jack Wills, waarvan Petter de verloofde wist te traceren. Jack Wills was een RCAF Flying Officer die tijdens Operatie Market Garden neerstortte. Petter ontdekte dat Jack was geboren in Toronto, Canada, en in Edmonton woonde toen hij op 1 oktober 1941 in dienst trad. Hij was 18 jaar. Drie jaar later zou hij overlijden. Chris Petter spoorde in 2009 zijn verloofde Cora op, zodat hij kon vertellen waar het graf van Jack was, dat hij al jaren verzorgde.

In 2005 kreeg Petter voor zijn werk een hoge Britse koninklijke onderscheiding: 'Member of the Order of the British Empire (MBE)’.

Hij overleed op 84-jarige leeftijd op 20 januari 2017. Het was zijn wens om zijn archief na te laten aan volgende generaties. Het archief bevat onder andere documenten die Chris Petter verzamelde voor zijn onderzoek naar nabestaanden. Daarnaast zijn er veel foto’s van militaire graven in het archief te vinden.

Doorzoek de inventaris van het archief hier: toegang 4237.

Grafstenen op Airborne begraafplaats met namen van militairen

Afbeeldingen:
Kinderen leggen bloemen bij de graven tijdens de Airborne-herdenking op de Arnhem Oosterbeek War Cemetery, 1587-8054, Harry Smit, CC0 1.0 licentie.
Het Airborne Kerkhof te Oosterbeek. De graven van Rose, Henry en Rogers, 2867-381, Public Domain Mark 1.0 licentie.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal