Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

In het najaar van 2023 wordt een bijzondere vondst gedaan bij het grofvuil van Rotterdam: een charter. Hoe het stuk daar terecht is gekomen weet niemand. De vinder heeft de charter afgegeven bij het Stadsarchief Rotterdam. Daar wordt al snel ontdekt dat het niet in het Stadsarchief thuishoort, maar dat het stuk informatie bevat over Arnhem.

IMG 6232

Het Stadsarchief Rotterdam neemt contact op met het Gelders Archief. De afdeling acquisitie besluit het stuk in onze collectie opnemen. Klus geklaard, zo lijkt het. Maar hoe komt de kwetsbare charter veilig van Rotterdam naar Arnhem? Restaurator van het Gelders Archief Leanne Eras besluit het stuk persoonlijk op te halen om er zeker van te zijn dat het geen schade oploopt. De charter wordt zorgvuldig ingepakt en per auto vervoerd.

Charter vastgeplakt aan groen vilt

Zoals op de foto’s goed is te zien, was de charter vastgepakt aan groen vilt. Een gedeelte van de lijm had al losgelaten, waardoor de charter gedeeltelijk opgelicht kon worden. Na aankomst in Arnhem wordt de charter voorzichtig van het groene vilt losgehaald. Vervolgens is de lijmlaag met groene vezels verwijderd en het complete stuk schoongemaakt.

De charter is een akte van transport uit 1614 waarin het eigendom van een woning overgedaan wordt naar de nieuwe eigenaar. Het gaat om een huis en hofstede met de naam ‘de Trompet’, in de Paradijs of de Costerssteeg te Arnhem. Niet alleen de naam van de nieuwbouwwijk ‘Het Paradijs’ in Arnhem herinnert nog aan de plek waar dit huis heeft gestaan, maar ook de straatnamen in deze wijk zoals de Trompetstraat.

De charter is te vinden in toegang 0510 Diverse charters/diverse aanwinsten met inventarisnummer 1698. De charter is aan te vragen via onze scannen op verzoek-service.

IMG 6164

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal