Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Op welke vlakken en in hoeverre heeft het archiefwezen zich in de afgelopen 45 jaar ontwikkeld? Wat zijn de huidige uitdagingen voor de archivaris binnen het werkveld? En aan welke ontwikkelingen willen we als archiefinstellingen een bijdrage leveren in de toekomst?

Impressie van het symposium met Marcus Stumpf als inleider

Terugblik op 45 jaar 

In samenwerking met onze Duitse collega’s van het LWL-Archivamt en het Stadsarchiv Bocholt hebben we op woensdag 8 november alweer de 21e editie van het Duits-Nederlands archiefsymposium georganiseerd. Na een samenwerking van 45 jaar was deze editie een mooi moment om terug te blikken op de kennis die we tot nu toe met elkaar hebben uitgewisseld. Het symposium, onder leiding van Marcus Stumpf (LWL-Archivamt für Westfalen), werd geopend door Gunnar Teske (LWL-Archivamt für Westfalen) met een terugblik op de thema’s die de afgelopen 20 edities centraal hebben gestaan. De ochtend werd afgesloten met een lezing van Fred van Kan (Gelders Archief) over de ontwikkelingen in het, met name Nederlandse, archiefwezen. Hij belichtte hierbij niet alleen dat het beroep van archivaris over de afgelopen jaren erg veranderd is, maar ook dat de rol van het archief zelf veranderd is. Door de snelle modernisatie van het archiefwezen is het archief nu ook digitaal sterk aanwezig, en is de archivaris veel bezig met het toegankelijk maken van deze digitale bronnen.

Indruk van het symposium met Gunnar Teske als spreker

Digitaal depot  

Na een terugblik was het tijd om stil te staan bij de huidige stand van zaken binnen het archiefwezen en de uitdagingen die daarbij horen. Rosanne Rietveld, publieksadviseur bij het Gelders Archief, stond stil bij het tekort aan specialisten in het archief. Wat kunnen we veranderen aan onze branding om het archief toegankelijker te maken en daarmee aantrekkelijker te maken als werkgever? Rachel Westerveld, senior publieksadviseur bij het Gelders Archief, en Martijn Hermens, senior informatieadviseur, lieten zien welke stappen het Gelders Archief in de afgelopen jaren heeft gezet om te kunnen voldoen aan de vereisten voor duurzame digitale archivering met de lancering van een digitaal depot. Vanuit Duits perspectief werd bij dit onderwerp gesproken over een oplossing voor een uitdaging waar kleinere gemeentelijke archieven tegenaan lopen, namelijk het gebrek aan financiering om een  digitaal depot te bekostigen. Door het LWL-Archivamt is daarom het DIPS-kommunal opgezet, een samenwerking waardoor kleinere archieven ook een  digitaal depotkunnen starten. Carmen Giménez, senior publieksadviseur bij het Gelders Archief, deelde het beleid van het Gelders Archief omtrent het toegang krijgen tot beperkt openbare archiefstukken. Hierbij werd er kort gesproken over de regel- en wetgeving die hierbij komt kijken en hoe dit verschilt in beide landen.

Carmen Giménez van het Gelders Archief aan het woord

Klimaatbewust

De dag werd afgesloten met een blik op de toekomst: kunnen wij als archiefinstellingen een bijdrage leveren aan klimaatbescherming? En hoe? Michael Habersack (Kreisarchiv Viersen) gaf een inspirerend voorbeeld van het Kreisarchiv Viersen: een klimaatbewust archiefgebouw. Door gebruik te maken van vervuilingsvrije en herbruikbare materialen willen ze een gebouw creëren dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van de mens en op de directe omgeving. Als laatste spreker stelde Gabriëlle Beentjes (Nationaal Archief) vraagtekens bij ons huidige nationale beleid in de archiefwet over klimaat controle in archiefdepots. In plaats van een vaste klimaatinstelling in de depots pleit zij voor een dynamische klimaatinstelling.

Vogelperspectief van het symposium

Het was een waardevolle editie waarin niet alleen teruggekeken werd naar de afgelopen jaren en ontwikkelingen daarin, maar ook naar de huidige uitdagingen en wat we kunnen betekenen in de toekomst. Archiefinstellingen kunnen ook een bijdrage leveren aan klimaatbescherming door streng te kijken naar de manier waarop we nu informatie bewaren en ons af te vragen hoe we deze informatie net zo goed kunnen bewaren op een milieuvriendelijkere manier.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal