Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Omslag van het boek Alteveer en 't CraneveltDe wijken Alteveer en ’t Cranevelt, allebei in Arnhem-Noord, liggen niet ver van het stadscentrum en op de helling van de Zuid-Veluwse stuwwal in en tussen het groen. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch schrijft in het voorwoord van een recent verschenen boek over deze wijken: “Slechts een sigaret verwijderd van het centrum, zouden ze vroeger zeggen…Met vierduizend bewoners de thuishaven voor ziekenhuis Rijnstate – met vijfduizend medewerkers Arnhems grootste werkgever – en ook voor de dagelijkse bezoekers van onze populaire dierentuin Burgers’ Zoo, van het beroemde Nederlands Openluchtmuseum en van het prachtige Sonsbeek en Zypendaal”.

Het boek Alteveer & ’t Cranevelt in Arnhem. Wonen tussen poorten en parken verscheen in 2023 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Recreatieve Vereniging Craneveer. De publicatie geeft een historisch overzicht van het ontstaan van de wijken tot en met het heden en zelfs een kleine blik op de toekomst. De start leggen de auteurs bij de laatste twee ijstijden, die verantwoordelijk zijn voor de heuvels waarop de wijken zijn gebouwd. Alteveer dateert van vlak voor de Tweede Wereldoorlog, ’t Cranevelt ontstond in de jaren zestig. Voor de bouw van Alteveer groeven de bouwers flink wat zand weg voor het ophogen van Het Broek, voor de bouw van ’t Cranevelt spaarden de bouwers de natuur  min of meer.

Het boek is mooi vormgegeven. Veel foto’s, uitklapbare pagina’s met panoramafoto of schetsplannen, kaarten,  plattegronden, enkele uitgewerkte dwarsprofielen en kindertekeningen.

De auteurs raadpleegden verschillende bronnen in de collectie van het Gelders Archief. Daarnaast gebruikten ze illustratiemateriaal uit het Gelders Archief. Archiefmedewerker Coen Pausma nam het boekontwerp voor zijn rekening.

Hendrik Henrichs, Margo Klijn en Henk Wagenaar. Alteveer & ’t Cranevelt in Arnhem. Wonen tussen poorten en parken. Recreatieve Vereniging Craneveer, 2023.
Het boek is gratis voor inwoners van de wijken Alteveer/Cranevelt. Andere geïnteresseerden betalen 15 euro plus verzendkosten. Verkrijgbaar via Recreatieve Vereniging Craneveer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal