Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Archiefdoos in het depotTweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelde in het parlement voor om de nieuwe aankomende Archiefwet (toch) niet controversieel te verklaren. Op 12 september 2023 ging de Kamer daarmee akkoord en is de Archiefwet van de lijst controversiële onderwerpen afgevoerd.
Op 6 september stemde de commissie OCW van de Tweede Kamer nog wel voor het controversieel verklaren van de Archiefwet.

"Erbarmelijke staat"

Het huidige demissionaire kabinet handelt alleen lopende zaken af. Door de Tweede Kamer controversieel verklaarde onderwerpen komen pas na de Tweede Kamerverkiezingen en kabinetsvorming weer aan bod. Omtzigt wees in zijn voorstel op de “op de erbarmelijke staat van de archivering onder de kabinetten-Rutte”. Het Kamerlid meldt dat de nieuwe Archiefwet zorgt voor een betere archivering van digitale stukken en dat de stukken na 10 jaar worden overgebracht naar het Nationaal Archief. “Dat is gezien een groot aantal problemen met toegankelijkheid zeer wenselijk. Daarom is het onverstandig om de modernisering van de archiefwet controversieel te verklaren” aldus Omtzigt in zijn voorstel, dat de Kamer aannam.

De Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland (KVAN) stelt zich kritisch op over de nieuwe Archiefwet. De vereniging vindt dat de transparantie van de overheid door de nieuwe wet afneemt.

Zie onder meer
Archiefwet 2021 stand van zaken

Kamerstukken "Voorstel tot wijziging van de lijst van controversiële onderwerpen van het lid Omtzigt"

KVAN over de nieuwe Archiefwet