Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Midden jaren zeventig kampte Nederland met spanningen met de hier levende Molukkers. De tweede generatie Molukkers had te maken met forse jeugdwerkeloosheid en verslavingsproblemen. De hulpverleningsorganisatie Waspada was in 1978 speciaal opgericht om Molukse drugsverslaafden te begeleiden. Deze instelling nam het initiatief voor een videogroep, die het leven van de hechte Molukse gemeenschap in ’woonoord Vaassen’ op band zou vastleggen. De videogroep Waspada filmde onder andere muziek, sport en culturele activiteiten. De beelden werden van binnenuit de gemeenschap vastgelegd, en niet door buitenstaanders.

De recent teruggevonden banden zijn inmiddels volop in de media belicht, onder meer door RTV Apeldoorn, Omroep Gelderland en EenVandaag. In 2015 liep er een reddingoperatie om de videobanden te restaureren. 
aquisitie verloren banden


Het Gelders Archief gaat de videobanden bewaren en een selectie digitaliseren en verwacht de eerste resultaten over drie maanden op internet te kunnen publiceren.

Meer informatie

Foto's: Boven: Videogroep Waspada (via Jeftha Pattikawa)
Onder: delegatie Molukkers brengen eerste banden naar Gelders Archief