Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Ruim vierhonderd onlinevrijwilligers flikten het in een korte periode: gegevens van 54.529 scans van Gelderse geboorteakten te verwerken voor publicatie op internet. Crowdsourcing als novum voor het Gelders Archief.

Hulp van het publiek
Op 12 januari startte het project ‘Verlos Gelderse geboorteakten’ op de crowdsourcingswebsite Vele Handen. Crowdsourcing is een redelijk recent en inmiddels al populair verschijnsel, waarbij online de hulp van het publiek wordt ingeroepen. Ook bij genealogen is dit fenomeen aangeslagen. Al direct na oproepen in de media meldden zich in betrekkelijk korte tijd enkele honderden belangstellenden om Gelderse geboorteakten uit de periode 1819 – 1912 voor internet toegankelijk te maken. Het ging om historische akten van (in alfabetische volgorde) de gemeenten Scherpenzeel tot en met Zutphen.
 
Zwangerschapsperiode
In negen maanden tijd klaarden de vrijwilligers de klus. Dat dit gelijk is aan een zwangerschapsperiode is een aardig toeval. Op 21 september bereikte het project de finishlijn. Vanaf deze datum is projectmedewerker Franka Salomons (rechts op foto) maandenlang bezig geweest om de resultaten van de vrijwilligers klaar te maken voor het internet: controles, aanvullingen, het archiefbeheerssysteem gereed maken en de scans koppelen aan de indexen.Franka Solomons

Groot deel op internet
Alle indexen en de scans van de geboorteakten over de periode 1819 - 1912 (gemeenten Scherpenzeel - Zutphen) staan op onze website, bijvoorbeeld Voorst 1850. Voor de periode 1903 - 1912 is dit nog niet geval voor de scans, omdat er technische moeilijkheden zijn gerezen. Franka Salomons: "We zijn hard aan het werk om de technische problemen op te lossen en verwachten binnen vier maanden de nog resterende scans te publiceren op onze website. In de tussenliggende periode kunnen belangstellenden de ontbrekende scans opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De projectmedewerker toont zich zeer blij met de inzet van alle onlinevrijwilligers: "Ik bedank de vrijwilligers die zich zo enorm hebben ingezet om deze forse klus te klaren. Veel stamboomonderzoekers zullen dat erg waarderen."

Op termijn komen de scans ook beschikbaar via wiewaswie.nl.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal