Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Over allerlei onderwerpen en gebeurtenissen worden archiefstukken bewaard. Daarom kan het voor veel mensen interessant zijn om archiefonderzoek te doen. Hoe pakt u dat nu aan? Samen met andere archiefinstellingen hebben wij video's en flyers laten maken waarin wordt uitgelegd hoe u archiefonderzoek doet. Zo kunnen ook beginnende onderzoekers een vliegende start maken. Bekijk de video's, flyers en nog veel meer handige archieftips hieronder.

Video 1: Wat is een archief?

Deze video legt uit wat een archief precies is en welke stukken er te vinden zijn.

 

Video 2: Hoe doe je onderzoek?

Het kan lastig zijn om met een archiefonderzoek te beginnen. Soms heeft u daarvoor eerst andere informatie nodig. Deze video legt uit hoe u een archiefonderzoek het beste kunt aanpakken.

 

Video 3: Hoe zoek je online in een archief?

Zoeken op de website van een archief zoald die van ons werkt anders dan Google. In deze video leert u hoe u op de website van een archief de informatie vindt die u zoekt.

Flyer beperkt openbare stukken

De meeste archieven zijn openbaar en dus voor iedereen in te zien. Soms is een archiefstuk nog niet openbaar. In deze flyer wordt uitgelegd waarom sommige archiefstukken nog niet openbaar zijn en wat u moet doen als u zo'n archiefstuk toch wilt bekijken: Flyer: Waarom mag ik deze bron niet inzien?

Flyer Doop- trouw- en begraafboeken

Vanaf 1811 hield de Nederlandse overheid gegevens bij over geboorte, huwelijk en overlijden. Vóór 1811 vind je informatie in doop-, trouw- en begraafboeken (DTB). In deze flyer wordt uitgelegd wat in DTB-boeken staat en hoe u daar iemand in kunt vinden: Flyer: Doop-, trouw- en begraafboeken (DTB)

 

Bekijk de video's, flyers en nog veel meer handige archieftips, zoals een interactieve kaart met een overzicht van alle archiefinstellingen in Nederland, ook hier: https://kia.pleio.nl/archieftips


De video's en flyers zijn gemaakt door Mir Motion in samenwerking met BrrBrr werkplaats voor visuele communicatie.

Meer Weblog artikelen