Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Het Gelderse regentengeslacht Everwijn behoorde tot de elite van Arnhem en Gelderland. Ze zaten in de 17e eeuw onafgebroken in het stadsbestuur van Arnhem als burgemeester of schepen (wethouder). Maar liefst negen leden van de familie Everwijn waren in de 17e eeuw burgemeester.
Wapen van de familie Everwijn

De familie Everwijn verdiende in de 17e eeuw flink aan haar investeringen in de West- en Oost-Indische Compagnieën (WIC, VOC). De overzeese handel maakte hen rijk. Familieleden waren bewindvoerder bij de WIC namens Arnhem en/of het gewest Gelderland. Met het geld dat zij met de handel in aandelen verdienden kochten zij onroerende goederen in Arnhem, onder meer op de Kemperberg en Warnsborn.

 Hoog geschopt

De dochters uit het geslacht Everwijn huwden met Arnhemse burgemeesters uit de aanzienlijke families Van Eck, Van Brienen, Tulleken, Engelen, De Vree en Brantsen. Wie de beroepen van de ‘Everwijnen’ in van de 16e tot en met de 20e eeuw in de archieftoegang naloopt, komt allerlei bestuurlijke en intellectuele beroepen tegen zoals: burgemeester, schepen, rentmeester, bewindvoerder, officier bij de artillerie, predikant, doctor in de filosofie, secretaris van legatie en minister resident in Lissabon en econoom. Een lid van de Everwijns wist het heel hoog te schoppen. De naam van Everhard Everwijn (1655-1734) staat gebeiteld in de klokken van de toren van de Arnhemse Eusebiuskerk.

Potloodtekening van Dionysius Everwijn, 1843.

Het familiearchief beslaat ruim drie eeuwen, 1619-1939. Inventarisator Eline Abbink melde dat er veel correspondentie van vaders met hun zonen in het archief te vinden zijn. Het geeft je een inkijk in de familie. Leden van het geslacht Everwijn deden veel onderzoek naar hun familiegeschiedenis. Dat is in het archief terug te vinden.

"Een man van grote verdiensten"

Rouwgedicht over het overlijden van Geertruid Kelffken, weduwe van Willem Everwijn, 1691In het archief tref je ook stukken aan van de aangetrouwde familie Van de Wijnpersse. Een bekend lid van deze familie was Dionysius van de Wijnpersse (1724-1808), hoogleraar in de wijsbegeerte, wiskunde en sterrenkunde in Groningen en Leiden. Een man van grote verdiensten, zo stelt A.J. van der Aa in zijn 19e-eeuwse Biografisch Woordenboek. “Een man van uitstekende vermogens van geest en hart”.

Ga naar de archieftoegang van de familie Everwijn. Het archief valt onder onze gratis service scannen-op-verzoek.

 

Afbeeldingen:
Boven: Wapen van het geslacht Everwijn, ca. 1890. Bron: Gelders Archief 4085-100.
Midden: Potloodtekening van Dionysius Everwijn, 1843. Bron: Gelders Archief 4085-299-11.
Onder: Rouwgedicht over het overlijden van Geertruid Kelffken, weduwe van Willem Everwijn, 1691. Bron: Gelders Archief 4085-298, J. van Schepsel.

Bronnen:
Aschwin Drost op MijnGelderland.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal