Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Arnhemse raadsleden en wethouder luiteren naar directeur Fred van KanWie bepaalt wat bewaard blijft? Hoe gaat de overdracht van digitale documenten? Wat voor mensen werken er bij het Gelders Archief? Hoe zit het met vrijwilligers? Wie bezoeken het archief? De vragen die de bezoekende raadsleden stelden hadden vaak betrekking op het beheer van historische stukken en de organisatie ervan. Op maandagavond 16 januari 2023 bezochten zes Arnhemse gemeenteraadsleden van Arnhem Centraal, D66, Groen Links en VVD en wethouder Maurits van de Geijn (Volt) het Gelders Archief. 

Raadsleden bekijken aandachtig de tentoongestelde stukken

Na een inleiding door algemeen directeur Fred van Kan en een animatiefilm over het Gelders Archief kregen de bezoekers een rondleiding door het archiefgebouw. Publieksmedewerker Lobke Roenhorst gaf uitleg over een kleine expositie die zij speciaal voor de bezoekende raadsleden organiseerde. In de vitrinekasten lagen onder meer een tekening van Musis Sacrum (1887), folders van de gemeenteraadsverkiezingen in 1986, het testament van Naell Tynnegieter (1562, die leidde tot de oprichting van een weduwenhuis) en een kinderdagboek van Otto van Eck (1791-1797). Directeur bedrijfsvoering Leo van Wijk voerde de raadsleden en wethouder langs de archiefstellingen in een depot en vertelde over het veilig bewaren van de historische schatten. Het bezoek eindigde met een kijkje in het restauratieatelier en de ruimte waar de scanmedewerkers jaarlijks miljoenen archieven scannen. "Gebeurt dat allemaal met de hand?", vroeg een van de bezoekers zich af. Leo van Wijk kon dat bevestigen.

Het bekijken van oude stukken in de tentoonstelling