Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Het mirakelboekje van de heilige Sint Eusebius“Wat een schattig klein en bijzonder boekje” zei een nieuwe collega, toen ze het had over het mirakelboekje van de heilige Sint Eusebius. En inderdaad het inmiddels al door verschillende wetenschappers en anderen gebruikte en geciteerde 15e-eeuwse legendeboekje van Sint Eusebius is een kleinoodje.

Stadsheilige zonder tong

Eusebius is de patroon (beschermheilige) van Arnhem en de meest opvallende kerk in de stad is naar deze heilige genoemd. De katholieke gelovigen vereerden in de tweede helft van de 15e eeuw de schedel en tong van Eusebius. Hij leefde in de 2e eeuw na Chr. en verkondigde het evangelie onder de Romeinen. De Romeinse autoriteiten zinden dat niet en lieten de tong van Eusebius uit zijn mond wegsnijden. De heilige bleef echter door evangeliseren, waarop de Romeinse keizer Commodus hem liet martelen en vermoorden. Volgens MijnGelderland telt het mirakelboekje 32 wonderen, die Eusebius zou hebben verricht. Het ging om onder andere genezingen en ontsnapping aan vijanden.

Een pagina uit het mirakelboekje van Sint EusebiusVast patroon

Het boekje bestaat uit drie delen, die door verschillende personen zijn geschreven. Het eerste deel beschrijft het leven van Eusebius ('de legende'), het tweede deel bevat het mirakelboek (‘de wonderen') en het laatste deel gaat over het leven van Sint Bonifatius. Peter J.A. Nissen schreef in een publicatie van het Meertens Instituut dat de mirakels volgens een vast patroon zijn opgeschreven: wie is de behoeftige, wat is de ziekte, de aanbidding van de heilige Eusebius, het gebed en smeekbede worden verhoord, de zieke geneest en de vervulling van de belofte die de zieke deed (bedevaart).

Drie voorbeelden van mirakels

Een vrouw van een Arnhemse stadswacht was bedlegerig en liep moeizaam op krukken. Ze beloofde een bedevaart naar Sint Eusebius te doen, waarna haar handicap verbeterde. Na de bedevaart genas ze volkomen.

Een moeder met een blind geboren kind van drie weken oud had veel verdriet. Ze dacht aan Sint Eusebius, riep hem aan en vroeg om hulp. Ze kreeg de ingeving het kind de ogen te openen. Uit de ogen van de baby kwam bloed, waarna hij kon zien. De moeder ging vervolgens op bedevaart.    

Een Arnhemse burger ging schatgraven buiten de stad. Drie vijandig gezinde personen wilden hem gevangen nemen. Hij bad tot Sint Eusebius en verweerde zich. Hierbij stak hij een van de belagers dood. Zo ontkwam deze Eusebius-fan aan zijn vijanden.

De omslag van het mirakelboekje is van perkamentHoe kan ik het mirakelboekje inzien? 

Het handgeschreven wonderenboekje bevindt zich in de Handschriftenverzameling van het voormalige Rijksarchief in Gelderland (Gelders Archief 0508 – 191) en is gescand en online te raadplegen.

Bronnen

Peter. J.A. Nissen. De heilige vriend Gods Sint Eusebius. Volkskundig Bulletin 1986, 283-317.
Dewi Lenselink, De mirakelverhalen van de heilige Eusebius. MijnGelderland 
Heiligen.net: Eusebius van Rome 
Arnhemsche Courant , 26 april 1924, via Delpher

Afbeeldingen
Het mirakelboekje van de heilige Sint Eusebius.
Pagina uit het mirakelboekje. Bron: 0508-191-0025, https://permalink.geldersarchief.nl/0BA7E2AC4C3F4A3EA6D1A24C75F86926

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal