Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Digitaliseringsunit in de av-studio

AVAG is een aantal jaar geleden begonnen met een gratis digitaliseringsservice om Gelderse erfgoedinstellingen te helpen hun audiovisuele (AV-)collectie veilig te stellen en makkelijker toegankelijk te maken voor het publiek. Jaarlijks bedient AVAG op deze manier regionale archieven, musea en historische genootschappen. Enkele daarvan deelden graag hun ervaring:

Detail van een lopende film over de digitaliseringsunitGemeentearchief Ede

“Wanneer het Gemeentearchief Ede oude films binnenkrijgt waarvoor geen afspeelapparatuur beschikbaar is, is het superfijn dat er in Arnhem wel een mogelijkheid is om ze te bekijken. En wat nog mooier is: deze kunnen dan ook meteen gedigitaliseerd worden, zodat we ze duurzaam kunnen bewaren.
Als lid van Erfgoed Gelderland mogen we twee uur aan films per jaar kosteloos laten digitaliseren. Vaak gaat het om films van inwoners van de gemeente Ede, die men zelf ook niet meer kan bekijken. Zodra de films gedigitaliseerd zijn, kunnen onze inwoners ze weer bekijken. Al vaker heb ik meegemaakt dat dit voor de nodige ontroering zorgt. Mensen zien opeens weer een bewegend beeld van een overleden familielid. Nog meer dan dat met foto’s het geval is, is dit vaak een emotionele ervaring.
De samenwerking met Carola van AVAG verloopt op een heel plezierige manier. Ze is volop bereid om haar kennis met ons te delen en te laten zien wat de mogelijkheden van AVAG zijn. Helemaal top dus!”

Museum Liemers Kunstwerk (Zevenaar)

"We zijn blij met de prettige samenwerking. We stellen het aantal uren dat jullie per jaar voor ons willen digitaliseren het zeer op prijs. Vooral de kwaliteit die jullie leveren van de diverse soorten super 8 filmpjes is zeer goed en wij zijn daar dan ook erg blij mee.”

Een beeldscherm toont een filmfragment en technische gegevens  Historische Vereniging Oud-Bennekom

"Het digitaliseren van de oude 8mm-films is door het Gelders Archief voortreffelijk gerealiseerd, waarbij het materiaal met de grootste zorg werd omgeven. In het resultaat komen contrast, helderheid en scherpte heel natuurlijk over. Nu de oude films zowel in mp4-formaat als in AVI beschikbaar zijn, kunnen we deze van commentaar, ondertitels en aftiteling voorzien. Ook zijn deze nu goed toegankelijk. Zo is het gebruik van fragmenten, bijvoorbeeld in presentaties, nu ook mogelijk."

Bent u ook geïnspireerd geraakt door deze ervaringen? Kijk op de webpagina van AVAG en neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor uw digitaliseringsverzoek.