Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

“Al die jaren heeft hij dingen gedaan, ondanks het feit dat hij het gebruik van zijn ogen al zeventig jaar moet missen, die weinig landgenoten hem na zullen doen”. Het Algemeen Dagblad stelde op 26 september 1962 de Arnhemmer Rikke Koops (1883-1966) centraal, oprichter van de Gelderse Blindenvereniging en blind sinds zijn 12e levensjaar. Deze vereniging zette zich, vanaf de oprichting in 1912, in voor werkgelegenheid en huisvesting voor blinde mensen. Rikke Koops voerde vanaf 1921 jarenlang de directie over de Stichting Gelderse Blinden Industrie, opgericht door blindenvereniging, die werk en huisvesting bood aan blinden. Beide organisatie werkten nauw samen.

Ansichtkaart van het interieur en exterieur van het gebouw van de Gelderse Blinden Industrie, jaren ’30

Een oude snoepwinkel

 “Ja meneer, de blinden hadden het toen slecht, zonder meer”, vertelde Rikke Koops tegen de journalist van het Algemeen Dagblad. Koops benaderde in het begin van de 20e eeuw de gemeente Arnhem om een “inrichting voor niet of zeer slecht zienden” op te richten. “Men wilde er niet aan”, volgens Rikke Koops. Hij en zijn kompanen slaagden er in zonder overheidssteun vlak na de Eerste Wereldoorlog een oude snoepwinkel en kelder te huren voor de werkverschaffing van niet-zienden. Twee jaar later kregen ze de beschikking over een barak van de gemeente Arnhem en in de jaren dertig konden ze twee huizen voor hun blinden kopen. Het begin van de emancipatie van blinden in Gelderland was er.

Het archief

Het Gelders Archief beheert de archieven van de Gelderse Blindenvereniging, waarin zich ook enige stukken van de Gelderse Blinden Industrie bevinden. Naast de gebruikelijke documenten, zoals jaarverslagen, jaarrekeningen, notulen, statuten en huishoudelijke reglementen, springen er enkele stukken uit. Het gaat bijvoorbeeld om het verenigingslied, een boek in braille en programma’s van jubilea en propaganda-avonden. De blindenvereniging had ook geregeld aandacht voor haar eigen geschiedenis, zo blijkt uit de aanwezige documenten. De ontwikkeling van een emancipatiebeweging, die wilde dat blinden en slechtzienden niet meer afhankelijk waren van de barmhartigheid, is goed te volgen aan de hand van haar archief.

Ansichtkaart van het ‘Tehuis voor blinden’ van de Gelderse Blindenvereniging, jaren 30.

Bekijk de twee archieftoegangen:
[0748] Gelderse Blindenvereniging 1925-1972
[2071] Gelderse Blindenvereniging 1913/1914-1978 

Meer informatie:
Website van de Gelderse Blinden Stichting, voorheen de Gelderse Blinden Vereniging
Arneym, website over de geschiedenis en monumenten van Arnhem

Afbeeldingen:
Boven: Ansichtkaart van het interieur en exterieur van het gebouw van de Gelderse Blinden Industrie, jaren ’30. Bron: Gelders Archief 1500-4225. Gelderse Blindenvereniging, Public Domain Mark 1.0 lic., https://bit.ly/3QiDdNd.
Onder: Ansichtkaart van het ‘Tehuis voor blinden’ van de Gelderse Blindenvereniging, jaren 30. Bron: Gelders Archief 1500 – 4222, Gelderse Blindenvereniging, Public Domain Mark 1.0 lic., https://bit.ly/3AN6eLe.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal