Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Een van de mooiste kaarten in onze collectie is de kaart van het Rhedense veer uit 1690. De kaart bevat talrijke leuke details. Gebruikers van onze collectie hebben dat al lang geleden ontdekt. Kaart van het Rhedense veer uit 1690

Vrachtzeilschip op de IJssel, een detail van de kaart uit 1690De kaart uit 1690 is gemaakt voor een proces over het veerrecht in Rheden. Daarom tref je de kaart aan in het archief van het Hof van Gelre en Zutphen. Er is van alles op te zien. Het dorp Rheden met de kerk langs een bocht van de IJssel. Het bos van Middachten. De omheinde Wildbaan, waar de Oranjes jaagden. Vrachtzeilers op de IJssel. Een ploegende boer en een zaaier op de Rheder Enk. Een enk is een met mest en plaggen opgehoogde akker. Boeren met oogstsikkels en zeisen. Jagers. Een kar beladen met vracht. Er loopt een watergangetje (De Laak) langs Rheden, waarin vissers aan het vissen zijn en die bij het Rhedense veer uitmondt in de IJssel. Uiteraard ook het veer (“t Rheer Veer”). De veerboot bereikt op de kaart net de overkant, de Lathum-Giesbeekse zijde.

We weten helaas niet wie de kaart heeft gemaakt.

Een voortgetrokken kar met lading, detial van de kaart uit 1690 De kaart is gebruikers van onze collectie niet ontgaan. We noemen hier twee voorbeelden. Amateurhistoricus Adriaan Kolkman gebruikte de kaart (en besprak ‘m uitvoerig) in een speciaal nummer van Ambt & Heerlijkheid van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal over het veerhuis van Rheden. De special verscheen in september 2002.
In een blog van 'Landschap Lopen' onder de titel ‘Rheden in 1690’ beschrijft blogger Mathilde Maijer wat er zoal te zien is op de kaart uit 1690. Ze ontdekte een aantal opmerkelijke zaken. De blogger noemde het een “schitterend getekende kaart”.

Een ploegende boer, detail van de kaart uit 1690Bekijk de kaart in onze collectie 

Afbeeldingen:
Kaart en details van de kaart van het Rhedense veer uit 1690. Gelders Archief 0124-5652-1690-36, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3QggSjZ

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal