Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Omslag van het boek over het Drielse veerVeren zijn talrijk in het waterrijke Nederland. Een blik op de kaart van de vereniging Vrienden van de Voetveren laat dat zien. De geschiedenis van veel veren boeit niet alleen, maar is eigenlijk een karakteristiek onderdeel van de Nederlandse watergeschiedenis. Nederland zonder veren lijkt ondenkbaar. Neem nou bijvoorbeeld de geschiedenis van het Drielse veer. De broer van de laatste veerman van de Drielse gierpont, oud-leraar Nederlands en geschiedenis Frans Busch, schreef kort geleden een monografie over het Drielse veer en de pachters Busch. Het ging met het Drielse veer niet altijd van een leien dakje. 

Tot 1956 'heen-en-weerde' een gierpont tussen Driel en Oosterbeek. Een gierpont ligt aan anker verbonden met een staalkabel en maakt gebruik van de stroming van de rivier. Vanaf 1966 vaart er een voetveer. In 2010 dreigde het voortbestaan van het voetveer op te houden, omdat de veerman met prepensioen wilde. Met veel inspanningen en overleg kwam er een oplossing. Gelukkig, niet alleen voor de passagiers, maar ook omdat het pontje van Driel een lange geschiedenis kent. Frans Busch laat die geschiedenis beginnen in de middeleeuwen. Ansichtkaart van het Drielse veer, 1950-1951.

Busch gaat diep in op het wel en wee van de pont en zijn pachtersfamilie. Zo schrijft hij bijvoorbeeld over de strenge winter van 1929, toen auto's ter hoogte van het Drielse veer de bevroren Rijn konden oversteken. Er was hier een ijspad over de rivier gemaakt. De autobestuurders moesten voor het gebruik van het ijspad wel veergeld betalen. In 1925 pachtte Johan Daniël Busch, grootvader van de schrijver en bakkerszoon, het Drielse veer. Kort daarvoor runde Johan Daniël Busch met zijn vrouw een café in het veerhuis bij Lexkesveer, waar de politie hem in de kraag greep, omdat hij zonder vergunning sterkedrank schonk. Begin jaren dertig volgden rechtszaken over het Drielse veer, tot aan de Hoge Raad toe. Kortom, er viel veel te schrijven over het Drielse veer.  

De auteur bedankt in zijn boek onder ander het Gelders Archief: "voor de chatsessies in coronatijd, het digitaliseren van bestanden en de schat aan informatie die hier te vinden is". Hij gebruikte onze collectie voor zijn boek. 

Frans Busch. Een geschiedenis van het Drielse veer en die van de pachters Busch. Uitgegeven in eigen beheer, 2022. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Afbeelding: Ansichtkaart van het Drielse veer met op de achtergrond de Westerbouwing, 1950-1951. Bron: Gelders Archief 1513-1951, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3zesbmG.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal