Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Een onondekte tekenaar? We beheren tekeningen, aquarellen, etsen, prenten, foto’s, films, posters en nog veel meer uitingen. Het zijn al dan niet artistieke of topografisch-historische tekeningen et cetera van honderden professionals en amateurs. Daaronder bevinden zich grootheden, maar ook onbekende amateurs. Justine (Judith) Christine Everts-van Meurs was zo’n onbekende amateurtekenaar en -schilder, waarvan we vele tientallen werken beheren. 

Schaapskooi in de omgeving van Rozendaal, 1883-1884, door Justine Christine Everts-van Meurs

Wie was Justine Christine Everts-van Meurs?

Justine Christine Everts-van Meurs (1816-1896), geboren in Haarlem en overleden in Arnhem, was een selfmade amateurkunstenaar, die tekende en schilderde uit liefhebberij. Dat schrijft kunsthandelaar, kenner en auteur Pieter A. Scheen (1916-2003) in zijn standaardwerk Lexicon Nederlandse beeldende kunstenaars 1750-1950. Ze werkte onder meer in Den Haag en Arnhem. Haar voorkeur ging uit naar landschappen, dorps- en stadsgezichten en interieurs. Onder meer vanwege de historisch-topografische betekenis voor Gelderland is haar werk in onze collectie opgenomen. Topografisch betekent hier: afbeeldingen waarop de terreinbijzonderheden van een specifieke aardrijkskundige plek zichtbaar zijn.    

Wat weten we over haar privéleven?

Everts-van Meurs was gehuwd met  mr. Gerhard P.Pz. Everts (1811-1886), geboren, getogen en werkzaam als advocaat in Arnhem. Bij zijn overlijden vermeldde de Arnhemsche Courant: “Zijn zeldzaam groote kennis, bekwaamheid en scherpzinnigheid deden, in zonderheid in civiele zaken, door velen zijn bijstand inroepen en adviezen vragen”. Everts-van Meurs overleefde haar man tien jaar. Zij kreeg geen in memoriam in de krant.
Het echtpaar had kinderen. Er zijn schetsjes van hun kinderen.

Drie voorbeelden

Van Everts-van Meurs zijn onder andere schetsboeken bewaard gebleven. In 1883 en 1884 schetste zij onder meer in de omgeving van Rozendaal. Zo maakte zij een gekleurde tekening (zie boven) van een schaapskooi aan de rand van het bos. Het lijkt wel of de tekening gemaakt is in augustus, als de paarse struikheide bloeit. We kijken uit over een paarse vlakte. De tekening is schetsmatig, maar de landschapselementen zijn wel vaag herkenbaar.

Tekening van het kerkje van Heelsum door Justine Christine Everts-van Meurs, 1846

Op de tweede tekening uit 1846 herkennen we het kerkje op de heuvel in Heelsum. Het kerkje is gebouwd in de jaren 1517-1519. De kasteelheer van Doorwerth legde de eerste steen. De wisseling van pastoor naar dominee verliep in de 17e eeuw zeer moeizaam, omdat de slotheer van Doorwerth geen protestanten in de kerk wilde hebben. Het mocht niet baten, de kerk kwam in handen van de protestanten. Het kerkje raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, restauratie volgde. Geldersch Landschap en Kasteelen verwierf het godsgebouw in 2021, wat Omroep Gelderland verleidde tot de kop: “Uniek kerkje op de heuvel is herenigd met kasteel Doorwerth”.

Het verbaast niet dat Everts-van Meurs graag de Veluwezoom opzocht. Dat deden veel kunstenaars in de 19e eeuw. Hieruit groeide zelfs de Oosterbeekse School. Everts-Van Meurs behoorde daar niet toe, althans het Museum Veluwezoom somt haar niet op bij de kunstenaars van de Oosterbeekse School.

Tekening van de omgeving van kasteel De Cannenburgh door Justine Christine Everts-van Meurs

Een derde tekening toont ons de omgeving van kasteel de Cannenburgh bij Vaassen. Het is een van de fraaiere uit Everts-van Meurs' collectie: ingekleurd met een penseel over een potloodschets. De watergang, waterdoorlaat, waterplanten en het bos met onder meer berken zijn duidelijk herkenbaar. 

Geïnteresseerd in haar werk?

Meer informatie over Justine Christine Everts-van Meurs? Zie de website van de RKD en het Biografisch Portaal

Bekijk de toegang van het archief van de familie Everts

Bekijk de tekeningen en schetsen van Justine Christine Everts-van Meurs.

Afbeeldingen:
Boven: Schaapskooi in de omgeving van Rozendaal, 1883-1884. Bron: Gelders Archief 2033-16-0013, https://bit.ly/3nldGqj
Midden: Kerkje van Heelsum, 1846. Bron: Gelders Archief 1551-4183-0015, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3u8ZMeL.
Onder: De omgeving van kasteel De Cannenburgh, z.j., Bron: Gelders Archief 1551 - 4200, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3umdGKQ