Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Het begon met onderzoek naar schadelijke insecten en een rondtrekkende laboratoriumkar met paard in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het rijdend laboratorium was een nieuwtje omstreeks 1940. De biologen konden zo met hun microscopen en erlenmeyers vlakbij bij de bron van ergernis komen, de schadelijke insecten in het bos. Uiteindelijk kwam hieruit het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (RIN) voort. Wij beheren het archief van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer en zijn voorgangers.

Open dag bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in 1979 

Pioniers

Een van de voorlopers van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer was het Instituut voor Toegepast Biologisch Onderzoek in de Natuur, ook wel ITBON genoemd. Dit was voortgekomen uit het Comité ter Bestudering en Bestrijding van Insectenplagen in Bossen (Insectenplagencomité) en het Biologisch Laboratorium ‘De Hoge Veluwe’. De voormalige directeur van het Nationale Park De Hoge Veluwe, Alexander Voûte, was de eerste leidinggevende van het laboratorium en later de eerste directeur van het ITBON. Voûte en zijn club biologen behoorden tot een Gideonsbende, pioniers op het gebied van natuuronderzoek. Toen Voûte in 1969 met pensioen ging, telde het ITBON circa zeventig medewerkers. Hetzelfde jaar fuseerden het ITBON en het Rijksinstituut voor Veldbiologisch Onderzoek van het Natuurbeheer (RIVON) tot het Rijksinstituut voor Natuurbeheer.

 Een wolk spreeuwen

Wat deed het Rijksinstituut voor Natuurbeheer?

Waar hield het Rijksinstituut voor Natuurbeheer, dat jarenlang is Schaarsbergen en Leersum was gevestigd, zich mee bezig? Wat begon met onderzoek naar schadelijke-insectenplagen in de bossen breidde zich gaandeweg uit naar andere onderzoeksobjecten in de natuur. Bijvoorbeeld naar populatiedynamica (volgens Wikipedia: analyse van factoren die de aantallen en dichtheid van populaties dieren en planten in ruimte en tijd beïnvloeden), wildonderzoek, de invloed van bodemgebruik op levensgemeenschappen van dieren en planten, onderzoek naar bodemorganismen (bodemdieren, schimmels en bacteriën) en nog veel meer. In de inleiding van de archieftoegang staat een uitgebreide opsomming van de taken en werkzaamheden van het Rijksinstuut voor Natuurbeheer. Wie door de archieftoegang klikt ziet adviezen en onderzoeken langs komen als de inrichting van een ganzenreservaat, verjaging van spreeuwen, kansen voor natuurontwikkeling in een veenweidegebied, beheer van het Waddengebied.  

Het Rijksinstituut voor Natuurbeheer bestaat niet meer. De organisatie fuseerde een aantal keren in de loop van tientallen jaren met andere onderzoeks- en adviesinstituten tot het huidige Wageningen Environmental Research (WUR).

Bekijk de archieftoegang.

Afbeeldingen:
Boven: Open huis bij de natuurinstituten Instituut voor Oecologisch Onderzoek en het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Arnhem, 06-10-1979. Bron: 1544 - 6508-0003, Gerth van Roden Fotografie, CC-BY-NC-ND-4.0 licentie, https://bit.ly/3tKsCCb.
Onder: Een wolk spreeuwen (1983). Bron: 1544 - 14632-0001, Gerth van Roden Fotografie, CC-BY-NC-ND-4.0 licentie, https://bit.ly/3NaiFVg

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal