Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Gelders Archief 1560 1696Sinds enkele jaren staat op onze website onder meer: 'Collecties nog niet op internet - Fotocollectie Tweede Wereldoorlog (toegang 1560) - Binnenkort in te zien'. Het woordje ‘binnenkort’ is ietwat relatief gebleken, want mede door technische problemen heeft het even geduurd. Maar nu is het dan toch zo ver, bijna 5400 foto’s uit een verzameling die lang geleden, met de hulp van vele instanties en particulieren, werd aangelegd door het Gemeentearchief Arnhem zijn digitaal te bekijken.

Het betreft afbeeldingen die in de periode 1940-1945 gemaakt zijn of die daarop betrekking hebben. Meestal in de regio van de Gelderse hoofdstad (onder meer ook Velp en Oosterbeek), maar soms (ver) daarbuiten. De Slag om Arnhem (september 1944) is, uiteraard, goed vertegenwoordigd, maar de volgende onderwerpen passeren eveneens de revue: de meidagen van 1940, Fliegerhorst Deelen en Luftwaffepersoneel, de NSDAP en de NSB, kazernes en Duitse soldaten, het pand Kraton en de Sicherheitsdienst, bombardementen en neergestorte vliegtuigen, dagelijks leven en straatbeelden, Duitse instellingen en functionarissen, collaborateurs en oorlogsmisdadigers, evacuatie, plundering, verwoesting, bevrijding, terugkeer, wederopbouw en hulpacties, oorlogsslachtoffers en veldgraven, achtergelaten explosieven en wrakken, herdenkingen, monumenten en gedenktekens, films, en het stoomschip Stad Arnhem.

Gelders Archief 1560 727De meeste plaatjes zijn op de grond gemaakt, maar er is ook een grote serie luchtfoto’s (onder andere van Driel, Ede, Wageningen en Huissen). Een bijzondere serie wordt gevormd door nagelaten werk van de heer H.C. Hunting: straatbeelden in Arnhem die op 18 mei 1942 werden vastgelegd. Maar ook de kleurenafbeeldingen mogen er wezen. Een aantal plaatjes komt meer dan één keer voor, en dat heeft onder andere te maken met het feit dat we aparte collecties beheren van fotografen als Jaquet, de Booys, Kramer en Raayen.

De echte liefhebber kan zoeken op trefwoorden, namen, gebeurtenissen en data.
Bekijk de collectie.

Foto boven: de veerboot die de verbinding verzorgt tussen de noordelijke Rijnkade en Arnhem-Zuid in mei 1940. De Nederlanders hadden de Rijnbrug tijdens de inval van de Duitsers opgeblazen. Gelders Archief 1560-1696.
Foto rechts: de vernielde spoorbrug bij Oosterbeek, 4 november 1944. Opname door de Royal Air Force. Gelders Archief 1560-727.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal