Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Omslag van het spaaralbum Historisch Neerijnen en WaardenburgDe Historische Kring West-Betuwe en het winkelbedrijf COOP De Vergt Waardenburg brachten kort geleden een spaaralbum uit met historische (en recente) plaatjes van Neerijnen en Waardenburg. De inwoners van Neerijnen en Waardenburg ontvingen in januari 2022 een waardebon in de bus, waarmee ze een verzamelalbum konden krijgen met vier gratis eerste plaatjes. De overige 284 plaatjes  moeten de inwoners bij elkaar sparen. De plaatjes bestaan uit onder andere kaarten, portretten van burgemeesters, foto's van het verenigingsleven, molens, de natuur, gebouwen, paadjes en nog veel meer.   

De COOP De Vergt Waardenburg nam het initiatief voor het spaaralbum en vroeg de Historische Kring om medewerking. De Kring was meteen om en stelde het album samen. De Kring schrijft in het voorwoord: "Opvallend was het enorme enthousiasme waarmee inwoners van beide dorpen een bijdrage aan de totstandkoming van dit boek hebben geleverd". 

Traditie van spaaralbums

De traditie van spaaralbums bestaat al meer dan honderd jaar. De bekendste spaaralbums zijn ongetwijfeld die van koekjes- en chocoladeproducent Verkade. Het Zaans Museum noemt de Verkade-albums "de beste en langstlopende marketingcampagne van de 20e eeuw".  Verkade gaf 35 spaaralbums uit tussen 1903 en 1940 en 1965 en 1995. De albums kregen nationale bekendheid door het schrijfwerk van natuurpedagoog Jac.P. Thijsse en bekende schilders als Jan Voerman jr. In totaal liet Verkade meer dan 3,2 miljoen albums en 30 miljoen losse plaatjes drukken. De natuur in Gelderland komt bijvoorbeeld aan de orde in het album over de IJssel uit 1916.    

De Historische Kring West-Betuwe gebruikte onder meer afbeeldingen uit de collecties van het Gelders Archief en het Regionaal Archief Rivierenland.

Historisch Neerijnen & Waardenburg. Een verzamelinalbum vol geschiedenis. Historische Kring West-Betuwe. Uitgave: COOP De Vergt Waardenburg. 2022.