Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

De brute inval van Rusland, met behulp van Belarus, in Oekraïne, leidde wereldwijd tot afkeurende reacties en ontzetting. Ook in de archiefwereld riepen de oorlogshandelingen van Rusland afwijzende reacties op.

Logo ICALogo KVAN

De International Council on Archives (ICA) keurt de Russische militaire agressie tegen de Oekraïense bevolking en steden sterk af. Ook maakt de ICA zich zorgen over de oorlogshandelingen tegen de Oekraïense archieven en erfgoed. De ICA verbrak met onmiddellijke ingang de banden met de vier Russische en Belarussische publieke archiefinstellingen, die lid van International Council on Archives zijn. Lees de verklaring van de ICA over haar steunbetuiging aan de Oekraïne. 

De Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland (KVAN) verklaart zich solidair met de archiefcollega's in de Oekraïne: "Wij zijn ernstig bezorgd over de dreiging die van deze actie uitgaat voor de veiligheid van het Oekraïense volk, zijn erfgoed en identiteit, en voor de veiligheid van onze beroepsgenoten". De KVAN geeft aan dat de Oekraïense archieven belangrijk zijn, omdat ze de ontwikkeling van de Oekraïense cultuur, identiteit en taal documenteren. Lees de verklaring van de KVAN over haar steunbetuiging. 

Het Gelders Archief is zowel lid van de International Council on Archives als van de Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland.

Een groep erfgoedprofessionals, waaronder archivarissen, bibliothecarissen en onderzoekers, verenigd in SUCHO (Saving Ukrainian Cultural Heritage Online), zet zich in voor het redden van Oekraïense digitale archieven, die door de oorlog in gevaar zijn. Kijk op SUCHO.org.