Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Acteur Huub Stapel brengt zaterdag 26 februari in het NTR televisieprogramma Verborgen Verleden een bezoek aan het Gelders Archief. Stukken waar zijn voorouders in voorkomen zijn bewaard gebleven en bij ons in het archief te vinden. Hoe verloopt zo’n familieonderzoek voor het televisieprogramma eigenlijk?

Op zoek naar boeiende verhalen

“Eerst voeren we een gesprek met de gast wat hij of zij al weet over zijn of haar familie. En of hij of zij vragen heeft,” vertelt Myrthe Bleeker, redacteur van het televisieprogramma. “Daarna wordt er gekeken of er genoeg interessante informatie over de familie te vinden is.” Als dit zo is wordt er een kwartierstaat, een opstelling met alle directe voorouders, gemaakt met namen, beroepen, geboorte-, trouw- en overlijdensdata van de familie. Hierin werkt de redactie nauw samen met het CBG/Centrum voor familiegeschiedenis. Zodra een kwartierstaat compleet is, kan de redactie verder met het onderzoek naar boeiende verhalen. Zo’n onderzoek kan wel twee maanden duren. “We weten van tevoren niet welke verhalen naar boven komen en worden in het onderzoeksproces vaak verrast met wat we vinden.”

IMG 4541v2Kleiner

“We gaan in de familie bijvoorbeeld op zoek naar een bijzonder beroep, een aparte gezinssamenstelling of een opvallende keuze om te verhuizen. Daar kunnen verhalen achter zitten en interessante gegevens over de familie.” Die verhalen liggen niet altijd voor het oprapen. Myrthe Bleeker vertelt dat het soms diep graven is in de archieven om deze verhalen te achterhalen. Dat is niet altijd makkelijk. Een belangrijk uitgangspunt zijn de vragen van de hoofdgast zelf. “Ze stellen vragen zoals ‘Hoe zit het met dat familieverhaal over Napoleon?’ ‘Waar heb ik mijn specifieke uiterlijk vandaan?’ ‘Of komt een bepaalde karaktereigenschap terug in mijn stamboom?’. Toch proberen we ook verder te kijken en te zoeken naar bijzondere personages in de familie of zaken die ons opvallen in de kwartierstaat.”

Voorvader Huub Stapel in het Oud Rechterlijk Archief

In de familie van Huub ging het gerucht dat ze afkomstig zouden zijn uit Duitsland. Het was één van de uitgangspunten voor de redactie om het onderzoek naar zijn familie te starten. De kwartierstaat van zijn familie gaf niet direct uitsluitsel over dit verhaal, maar de redactie is verder gaan zoeken. “Zo wist ik op een gegeven moment naar welk Gelders dorp de familie Stapel was gekomen vanuit Duitsland,” vertelt Myrthe Bleeker. Dat dorpje is het Gelderse Gendt. “Ik stuitte na lang speuren op de naam van de voorouder in het Oud Rechterlijk Archief van de plaats. Dan maak ik even een sprongetje, want het zoeken wordt beloond en er valt weer een stukje in de puzzel. Voor de originele bron hebben we jullie, het Gelders Archief, bezocht. Verder hebben we het oorlogsverleden van de vader van Huub uitgezocht wat het een bijzonder boeiende en ontroerende aflevering heeft gemaakt.”

De uitzending van Verborgen Verleden met Huub Stapel is zaterdag 26 februari te zien om 20.40 op NPO 2.